Доц. Антон Тонев: Готви се смяна на ръководството на Александровска болница

Очевидната цел е да бъде назначен „правилен“ директор, който да насочи милионите от очаквания заем към черната каса на ГЕРБ

OFFNews 13 октомври 2022 в 11:07 1512 0

доц. Антон Тонев

Снимка БТА/Владимир Шоков

доц. Антон Тонев, председател на Комисията по здравеопазване в 47-то Народно събрание

През последната седмица тече информационна кампания, която, изглежда, подготвя смяна на ръководството в най-старата българска университетска болница – столичната "Александровска". Очевидната цел е то да бъде заменено с „правилен“ директор, който да насочи милионите от очаквания заем към черната каса на ГЕРБ

За това съобщава в позиция до медиите доц. Антон Тонев от "Продължаваме промяната", председател на Комисията по здравеопазване в 47-то Народно събрание. По думите му спряганият за нов директор е "човек, станал известен с това, че като началник на клиника в Александровска принуждаваше подчинените си да подписват петиции в подкрепа на бившия директор и впоследствие министър от ГЕРБ."

Доц. Тонев твърди, че се правят опити на сегашното ръководство на "Александровска", назначено от служебното правителство през 2021 г., да бъде вменена вина за наследеното ѝ тежко финансово състояние.

Очевидната цел е то да бъде заменено с „правилен“ директор, който да насочи милионите от очаквания заем към черната каса на ГЕРБ, вместо за решаване на тежките финансови проблеми на здравното заведение, казва бившият председател на парламентарната здравна комисия.

По думите му това се случва дни преди здравното заведение да получи държавен заем от 35 млн. лв., с който да се отърве от част от заробващите дългове и лихви, оставени от бившия директор и впоследствие министър на здравеопазването на ГЕРБ Костадин Ангелов.

Преди 10 г. Александровска болница беше в цветущо здраве и без дългове. След това, само за седем години, управлението на ГЕРБ я доведе до ръба на фалита. Тогавашното ръководство натрупа задължения от близо 70 млн. лв., като сключи множество договори с изключително високи наказателни лихви, които в момента "висят на врата" на лечебното заведение. Оказва се, че в резултат на тези управленски решения Александровска всеки ден дължи по 16 000 лв. наказателни лихви на доставчиците си по неразплатени договори.

За да помогне на университетската болница да излезе от дълговата спирала, правителството на Кирил Петков взе решение да обезпечи заем от 35 млн. лв. за Александровска. С него трябва да бъдат разплатени голяма част от просрочените задължения. Със свежите пари, които се очаква да постъпят в болницата до две седмици, тя би имала шанс да излезе на чисто и последиците от грешните решения на ГЕРБ да бъдат преодолени.

„Продължаваме промяната“ е против каквито и да било персонални промени в Александровска болница към този момент. Настояваме на сегашното ръководство да бъде дадена възможност да използва държавния заем по предназначение. Ако то се справи, позитивните резултати ще станат видими до няколко месеца, заявява в позицията си доц. Антон Тонев.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews