Шанхай разхлабва мерките, все още под пълен локдаун са 1 млн. души

OFFNews 16 май 2022 в 10:42 680 0

Снимка БТА/АР

По-голямата част от Шанхай е преодоляла разпространението на коронавируса, но 1 млн. души все още са блокирани в домовете си, съобщиха властите в понеделник, цитирани от Асошиайтед прес.

Докато градът върви към повторно отваряне, икономическите данни показват разрушителното въздействие на политиката "нула ковид".

Заместник-кметът Зонг Минг каза, че 15 от 16-те района на Шанхай са елиминирали предаването на вируса и вече не са под карантина.

„Епидемията в нашия град е под ефективен контрол. Мерките за превенция постигнаха успех“, каза Зонг на брифинг.

Супермаркетите, моловете и ресторантите отварят от днес с ограничения за броя на хората, плащането се извършва задължително с банкови карти. Остават в сила ограниченията в придвижването, метрото в многомилионния град все още е затворено. 

Макар случаите да намаляват, градските и националните власти изпращат смесени послания за състоянието на епидемията в Шанхай и кога животът в 25-милионния град ще бъде нормализиран. Голяма част от жителите са затворени в домовете си повече от 50 дни.

Определената засега дата за отмяна на мерките е 1 юни, но Зонг заяви, че властите остават в готовност за подновяване на мерките заради възможността за възобновяване на епидемията, на фона на новите случаи в централизираните изолационни центрове и бедните квартали.

Безмилостното и често хаотично прилагане на ограниченията в Шанхай предизвика протести заради липсата на храна, медицински грижи, свобода на движение и вече силно нарушените права на поверителност.

Въпреки това Китай отхвърли всички критики за „нулев COVID“, включително от Световната здравна организация. Управляващата комунистическа партия обяви, че е готова „да се бори решително с всякакви опити за изкривяване, поставяне под въпрос или отхвърляне на политиката на Китай срещу COVID-19“.

Китай съобщи за 1159 случая на инфекция в понеделник, по-голямата част в Шанхай. Почти всички са безсимптоми.

В Пекин, където много по-малко огнище доведе до масови тестове и блокиране на отделни сгради, бяха съобщени 54 случая. Властите наредиха на хората да работят от вкъщи, училищата преминаха към онлайн обучение, а ресторантите предлагат само храна за вкъщи.

Локдауните в Китай създадоха хаос в заетостта, веригите за доставки и икономиката като цяло, а публикуваните в понеделник данни показват, че активността на фабриките и потреблението са по-слаби от очакваното. 

Продажбите на дребно се понижиха с 11,1%, а производствената продукция след затварянето на фабриките с 2,9%. 

Близо 50% от 9000-те най-големи промишлени предприятия в Шанхай възобновиха работата си, след локдауна обявен в края на март, каза Фу Лингхуи, директор на на Националното статистическо бюро.

Икономистите от частния сектор прогнозират годишен икономическия растеж на Китай едва 2%, много под целта на управляващата партия от 5,5% и миналогодишната експанзия от 8,1%.

Въпреки неблагоприятните новини, властта е категорична, че ограничаването на огнищата на коронавирус е с приоритет пред икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови