Сертификати за антитела ще се издават от 11 ноември

Документът ще е с валидност 3 месеца и ще важи само на територията на страната

Янка Петкова 09 ноември 2021 в 15:47 20601 5

Снимка БТА/Цветомир Петров

От четвъртък (11 ноември) се въвежда сертификат/удостоверение за наличие на антитела. Той ще бъде с валидност 3 месеца и за да бъде издаден, лицето трябва да има над 150 единици IgG антитела. Удостоверението може да бъде ползвано само в рамките на страната.

Това стана ясно на брифинг на здравните власти.

Решението беше взето, след като експертните съвети по "Имунология", "Вирусология" и "Клинична лаборатория" излязоха със становище, в полза на този документ.

По думите на проф. Радка Аргирова от Експертния съвет по "Вирусология", това удостоверение ще бъде издавано на хора, които не само са преболедували, но и притежават достатъчно защита срещу повторно инфектиране, затова има определени стойности, които ще се вземат предвид. От сертификата ще могат да се възползват хора, които са преболедували безсимптомно, които са се тествали вкъщи и не са регистрирани с положителен резултат в е-системата. 

Проф. Аргирова обясни още, че ще се търсят IgG антитела, които съдържат и вируснеутрализиращи антитела. Праговата цифра е 150 единици на милилитър. Ако тестът покаже наличие на такива стойности, на лицето ще бъде издадено удостоверение.

Според проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, лабораториите разполагат с богат набор от тестове, изискването е да са с марка "С" и да имат специфичност над 90%. Тя поясни, че 150 единици са 10 пъти на референтната стойност за положителен резултат и подчерта, че такива са изискванията на СЗО.

Зеленият сертификат за антитела, който е розов

От "Информационно обслужване" потвърдиха, че има готовност Националната здравно-информационна система (НЗИС) да генерира удостоверенията, но подчертаха, че лабораториите трябва да се интегрират, за да може, когато лицето се е тествало, резултатът да бъде изпратен към системата. НЗИС ще издаде такова удостоверение и ще върне на лабораторията референтен номер, с който лицето може да влезе в системата и да изтегли сертификата си. 

Документът е аналогичен с образеца за преболедували, диагностицирани с бърз антигенен тест. Ще съдържа срок на валидност, имена и дата на раждане, тип на теста, номер на лечебното заведение (лаборатория), дата на тестването и резултатът в мерни единици, уточниха от "Информационно обслужване".

Избори, сертификати, тестове, комисии

По време на брифинга Стойчо Кацаров съобщи, че от здравното министерство е било отправено предложение до ЦИК членовете на секционните комисии и останалите служебни лица да се тестват с антигенен тест, ако нямат сертификат, за да се гарантира безопасността. От ЦИК не са приели предложението, с аргумента, че ще има много отказали се, а ако някой излезе положителен, няма да има с кого да го заменят. Кацаров уточни, че все пак МЗ ще предостави тестове, ако някой желае да се изследва, а противоепидемичните мерки остават както досега - дезинфекция, маски, проветряване и дистанция.

"Булснайд ЕООД подписа договор за щадящи тестове и изчезна"

По време на брифинга стана ясно още, че затрудненията с доставките на щадящи тестове за учениците в страната са възникнали, след като едната от двете фирми, с които министерството е сключило договор за доставка "Булснайд" ЕООД, е "изчезнала" по думите на здравния министър. 1 милион и 400 000 теста е общото количество, което трябва да бъде разпределено по училищата в цялата страна до вторник, съобщи Кацаров и уточни, че това не са тестове, с които ще могат да се изследват и учителите.

Накъде върви четвъртата вълна

Заболеваемостта намалява, има спад на базовото репродуктивно число. Не можем обаче да прогнозираме дали това ще е трайна тенденция, зависи как ще се управлява процесът, обясни в отговор на въпрос директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

В допълнение към думите ѝ министър Кацаров уточни, че сертификатите ще бъдат валидни за дейностите на закрито, докато не се постигне 90% ваксинационно покритие в страната или не влезем в зелената зона. Той потвърди, че с въвеждането на удостоверението за антитела интересът към ваксинациите може да намалее, но посочи, че може да има и обратен ефект - "много хора може да смятат, че са преболедували, а тестът за антитела да ги опровергае и да решат да се ваксинират", каза той. 

"Апелирам към съпричастност. Нещата ще се случат, ако всеки се отнесе отговорно, включително и по отношение на учениците. Ако стоим безучастно и гледаме накриво няма да се получи. Зелените сертификати дадоха ефект, не заради контрола, а заради отговорното решение на хората да се ваксинират", посочи в заключение здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

5

DYDYE

10.11 2021 в 10:04

След като, този сертификат е само за България ,защо трябва да се харчат пари за тази "розова" хартийка и да се дават пари за тестове ( и двата разхода от джоба на народа !) .

На моят тест за Т клетъчен имунитет ( направен точно една година след преболедуване ) има QR code на лабораторията където е направен .Лабораторията качва резултата в платформата и това е всичко .Трябва ли винаги да усложняваме и оскъпяваме прости неща ?
Мисля, че тези цифри по долу не може да покаже нито един " маркиран " една година след ваксинация :

"Продукция на IFN- от лимфоцити стимулирани със
SARS CoV-2 пептиди - 448 (положителен ) "

1900

3

Алек

09.11 2021 в 23:42

А тия 150 единици - Защо бре, джанъм, 10 пъти референтната стойност, е не реферетната стойност? Ми че то току що преболедувал няма и наполовина от тия 150 единици.

Значи ще издавате розови сертификати, ама друг път. Да ви е.а боклуците!

1900

2

Алек

09.11 2021 в 23:39

Не "Зелените сертификати дадоха ефект", а хубавото време последните 10 дена.

2000

1

DYDYE

09.11 2021 в 16:28

Искам да видя ваксинирани след 3 ият; 6 ият месец с това количество антитела - 150 единици !

Защо отново забравихте за клетъчният имунитет - най сигурната защита ?
А да , голяма част от "маркираните" нямат такъв ...

След като това е изискване на СЗО (150 единици) - означава, че сертификатът важи за цял свят - защо е само за България ?
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков