Създават дружество за спешна помощ по въздух, за него ще отговаря напусналият депутат от ПП

Янка Петкова 20 юли 2022 в 12:27 3697 1

медицински хеликоптер

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

Правителството ще гласува създаването на дружество „Хели Мед Сървиз" ЕАД - София, което ще предоставя спешна медицинска помощ по въздух. Това съобщи премиерът Кирил Петков преди началото на днешното заседание на Министерския съвет.

„Правителството вече пусна обществена поръчка за шест хеликоптера, които ще бъдат финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост. България най-накрая ще има спешна медицинска помощ, която ще може да помага на българските граждани в рамките на 60 минути след инцидента или т. нар. „златен час“. Това е огромна победа за българското правителство и българските граждани“, коментира Петков.

Във вторник Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за закупуването на шестте хеликоптера на обща прогнозна стойност 162 711 735,86 лева с ДДС. Очаква се те да бъдат доставени до 30 април 2026 г., като първият от тях ще бъде получен до 1 декември 2023 г.

За осигуряване на финансовата рамка за дейността на дружеството правителството прие постановление, с което предвижда одобряване на допълнителни плащания по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2022 г. в размер на 3 000 000 лв., за формиране на капитала на „Хели Мед Сървиз" ЕАД - София.

По време на дебата по повод напускането на парламента от депутата от "Продължаваме промяната" Георги Гвоздиков стана известно, че той ще отговаря за дейността на въздушните линейки. Новината съобщи депутатът Николай Дренчев от "Възраждане", а по-късно бе потвърдена и от съпартиеца на Гвоздиков - Димитър Недялков, който пожела на колегата си успех на новото работно място.

България е единствената държава член на Европейския съюз, която до този момент не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции. Няма изградена национална система с координационен център за оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Към момента са предприемани действия от различните ведомства, които на този етап не са довели до окончателни решения, поради което не са налице необходимите и правилни стъпки за реализиране на този жизненоважен проект за страната ни, който би осигурил навременна помощ при спешни и извънредни ситуации в трудно достъпни терени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!