ПП с един депутат по-малко. Георги Гвоздейков напусна след 2-часов дебат

Ще отговоря за медицинските хеликоптери

Йорданка Веселинова 20 юли 2022 в 11:36 5931 4

Архив

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Георги Гвоздейков

Депутатът от "Продължаваме промяната" Георги Гвоздейков напусна парламента. Оставката му бе гласувана със 111 гласа "за", 29 "против" и 6 "въздържал се" след почти двучасов дебат.

Така групата на ПП намаля с един човек, което е много, особено на фона на предстоящите важни гласувания в парламента. Според правилника на НС в такива ситуации в парламента на мястото на напусналия депутат влиза следващият в листата, от която е бил той (21 МИР Сливен). Преди това обаче следва ЦИК да се произнесе, едва след което новият народен представител встъпва в длъжност.

Гвоздейков е подал оставка на 14 юли, а прекратяването на пълномощията му като народен представител е точка първа в дневния ред за днес.

Вчера пред "24 часа" депутатът заяви, че ще помага като специалист за друга кауза на ПП:

"Продължаваме промяната" има много каузи, отивам на друг фронт."

На 7 юли от "Възраждане" го обвиниха, че неправомерно се е явил на конкурс за директор на дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация". Според Николай Дренчев той е кандидатствал за поста без необходимия ценз, докато е депутат, бил назначен, пуснал си отпуск и продължил да изпълнява функциите си на депутат.

Малко след това от "Продължаваме промяната" излязоха с опровержение. Според тях Гвоздейков наистина се е явил на конкурс, който е обявен още преди старта на предизборната кампания.

"Впоследствие печели конкурса, но не се явява в 14-дневния срок, за да бъде назначен. Според действащата нормативна уредба, ако служителят не встъпи в длъжност или не положи клетва в този срок, органът по назначаването издава акт за назначаване на следващия класиран кандидат", казват още от ПП и подчертават, че Гвоздейков не бил е депутат, когато конкурсът е обявен, не е назначен за директор на дирекция и е имал необходимия ценз за участие в конкурса.

В хода на дебата днес Николай Дренчев обяви, че Гвоздейков ще работи в новата държавна служба, отговаряща за медицинските спешни полети. (Обществената поръчка за закупуване на хеликоптери бе публикувана в началото на седмицата - б.а.). Думите му бяха потвърдени от Димитър Недялков от ПП, който пожела успех на новата длъжност на съпартиеца си.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пък заяви, че обещанието за "нулева толерантност към корупцията" не важало в случая, защото постът му бил договорен още преди да има хеликоптери и още от служебните кабинети. Петър Чобанов от ДСП пък допусна, че може да има и конфликт на интереси, защото от зам.-председател на транспортна коалиция Гвоздейков става директор на търговско дружество. Съпартиецът му Станислав Анастасов попита дали има друг човек от редиците на ПП, който трябва да бъде трудоустроен. Той се усъмни, че Планът за възстановяване и устойчивост, по който е и програмата за медицински хеликоптери, е писан, за да се създават работни места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

3

pisnamiotmutri

20.07 2022 в 19:26

Потъващ кораб е ГЕРБ, потъващ кораб е Възраждане, ИТН.

ПП в момента е най-харесваната партия харесва ли ви и ли не тролчета. Днес и Цветанка Ризова се тресеще от бяс, но това е истината.
 
X

Да помогнем на украинските деца!