Създадоха първата у нас група за взаимопомощ на преживели инсулт

OFFNews 15 май 2023 в 13:58 745 0

група за взаимопомощ

Снимка АИА

Група да взаимопомощ на преживели инсулт

Асоциацията за инсулт и афазия създаде първата група за взаимопомощ след инсулт в България. Инициативата е част от кампанията на асоциацията под надслов „Живот след инсулт“, която се провежда през месец май тази година.

Асоциацията за инсулт и афазия има амбицията да постави в центъра на обществения интерес социалната значимост на заболяването инсулт, както и да популяризира симптомите му и адекватните и навременни действия, които трябва да бъдат предприемани, когато признаците бъдат забелязани.

Д-р Добринка Калпачка: Подкрепата на близките е ключова за пациента с инсулт

Българите продължават да водят негативната статистика на Европа свързана с това заболяване, както по брой случаи на 100 хиляди души, така и по смъртност. Тревожен е нарастващият брой инсулти в страната, както и все по-намаляващата възрастова граница.

С оглед на тази тенденция, Асоциацията за инсулт и афазия учреди първата в България местна група за взаимопомощ след инсулт. Групата е предназначена за преживели инсулт, техни близки, обгрижващите ги, подкрепящи ги граждани и специалисти от местната общност.

Училище помага на пациенти с инсулт да подобрят качеството си на живот

Събитието, проведено в галерията на 78-мо СУ „Христо Смирненски“ в гр. Банкя, откри г-жа Ана Стойкова – общински съветник в Столична община. Тя връчи поздравителен адрес от името на кмета на Район Банкя – г-н Рангел Марков.

Доц. Росен Калпачки: Българите не лекуват добре кръвното си. Не трябва да спират хапчетата, когато е в норма

Лекари, пациенти преживели инсулт и членове на техните семейства – гости и активисти на групата за взаимопомощ, се обединиха в разбирането за важността на превенцията. Те съпреживяха разказа от първо лице за заболяването с историята на световноизвестната актриса Шарън Стоун, която е надмогнала инсулта. Специално за събитието, откъси от автобиографичната й книга „Красотата да живееш два пъти“ представи актрисата Йоана Буковска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови