С над 5% са се увеличили преждевременните раждания у нас за последните 10 години

Специалисти призовават за ранен скрининг за прееклампсия при бременните жени

OFFNews 17 ноември 2023 в 13:05 626 1

кувьоз

Снимка БТА

Всяко 12-то дете в България се е родило с различна степен на недоносеност по данни на НЗОК

България е сред 13-те държави, в които преждевременните раждания през последните 10 години са се увеличили с над 5%. Това показва доклад на Световната здравна организация. Всяка година у нас се раждат над 6500 недоносени бебета, което означава, че всяко 12-то дете се е родило с различна степен на недоносеност, сочат данни на НЗОК.

Усилията ни трябва да са насочени към превенция, за да не допускаме да има толкова много преждевременни раждания, казва д-р Анна Богданова, акушер-гинеколог и консултант по майчино-фетална медицина по време конференция „Родени твърде рано“. Форумът е организиран от фондация “Нашите недоносени деца”, съобщи БТА.

В различните държавите честотата на преждевременните раждания варира между 5 и 18 на сто годишно. По думите ѝ за 90% от бебета, родени в периода 32-37 гестационна седмица от бременността, има много добра прогноза.

Ежегодно в света от прееклампсия, която се причинява поради повишаване на кръвното налягане, умират 500 хиляди жени. Състоянието е причина за 13% от всички смъртни случаи сред родилките, както и за 15% от преждевременните раждания, каза още д-р Богданова.

По думите ѝ трябва да се прави ранен скрининг – в 11-12 гестационна седмица, за прееклампсия сред бременните.

Д-р Ирина Михаел, нефролог, посочи, че промените по време на бременност, започват веднага след зачеването заради настъпващите хормонални промени. Бъбреците увеличават обема си с 1-1,5 см, което не е малко, посочи лекарят.

По време на бременност се увеличава и обемът на циркулиращия обем кръв с 20%, което има отношение към сърдечния дебит и перфузията на бъбреците, допълни д-р Михаел. При някои пациентки, лекувани с кортикостероиди, трябва да се взимат навременни мерки.

Жените, засегнати от заболяването лупус, които планират бременност, трябва да са в ремисия. Състоянието на бременни, засегнати от лупус, трябва да се наблюдава едновременно от акушер-гинеколог и нефролог, допълни тя.

За пациентките с трансплантиран бъбрек е най-добре да забременяват не по-рано от две години след трансплантацията и е важно да се консултират и с наблюдаващия ги нефролог, допълни д-р Михаел.

За преждевременно родени момичета има риск от поява на хронично бъбречно заболяване в бъдеще, а след това е възможно те също да родят своите деца преждевременно, посочи още д-р Михаел.

Д-р Михаел също призова да се извършва скрининг в ранните седмици на бременността и да се обръща сериозно внимание на бременните, засегнати от различни бъбречни заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!