Румен Велев остава директор на АГ ''Шейново''

OFFNews 23 септември 2023 в 12:31 1671 0

Румен Велев

Снимка БГНЕС/Архив

Румен Велев

Д-р Румен Велев остава директор на II САГБАЛ "Шейново" въпреки решението на Столичния общински съвет, с което за изпълнителен директор бе избрана д-р Таня Андреева.

Причината е, че Агенцията по вписвания в две поредни указания е отказала да изпълни решението на Столичния общинския съвет и да впише Андреева. СОС реши да смени Велев след доклад за установени системни нарушения в болницата. От указанията на Агенцията по вписванията става ясно, че това решение на общината е пълно с пороци и на практика няма как да бъде изпълнено, съобщи здравният сайт  zdrave.net.

Справка в делото на болницата в Агенцията по вписвания показва, че агенцията е издала указания, свързани с рокадата в три поредни дни - 19, 20 и 21 септември. От текста на последното указание става ясно, че на практика проблемът не може да се отстрани и няма как Андреева да встъпи на мястото на Велев.

Това ще е така поне за следващите два месеца - до сформирането на нов общински съвет след изборите.

Агенцията по вписвания посочва, че Столичният общински съвет е пропуснал да освободи Румен Велев от Съвета на директорите на директорите и съответно да включи в борда на негово място Таня Андреева. Общинските съветници взеха решение, с което извършват смяна само за поста изпълнителен директор.

"Няма как лице, което не е член на съвета на директорите, да бъде определено за изпълнителен директор", изтъква в две от указанията си Агенцията по вписванията.

Пропускът е ключов, защото може да се поправи само с последващо решение на СОС. Съветът обаче проведе последното си работно заседание на 14 септември и тържествена сесия - на 17-и септември. До сформирането на нов общински съвет няма да има заседания.

Отказът може да се обжалва в седемдневен срок от връчването му пред Софийски градски съд чрез Агенция по вписванията.

Заради отстраняването на Велев от поста работещи в "Шейново" няколко пъти излязоха на протест.  

"Събрали сме се на протест заради безочията и безхаберното и цинично отношение на Общината към нашата болница", каза една от протестиращите  тогава

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!