Рискуваме повече, когато мозъкът ни е в покой, твърдят учени

OFFNews 27 август 2019 в 17:02 1338 0

Снимка Pixabay

Хората са склонни да рискуват повече, когато мозъкът им е в състояние на относителен покой, показва изследване, цитирано от мултидисциплинарното научно списание PNAS.

„Специалистите отдавна се опитват да си обяснят, защо хората са непоследователни, защо са склонни в един ден да вземат две коренно противоположни решения. Известно е, че мозъкът е в състояние на активност непрекъснато, дори когато нищо не правим. Искахме да разберем как влияе тази фонова активност върху процеса на вземане на решения. Съдейки по резултатите, непоследователното поведение се обяснява с това, което прави мозъкът ни, когато нищо не правим“, твърди Тобиас Хаузер, член на изследователския екип.

На участниците била предложена хазартна игра. Те трябвало да направят избор между безопасно решение, с което ще спечелят малко пари, и вариант „всичко или нищо“. По време на експеримента, с помощта на магнитно-резонансен томограф, учените следели колебанията в активността на средния мозък, областта, която съдържа най-много допаминови неврони.

Допаминът е невромедиатор (вещество, с чиято помощ се осъществява връзката между невроните) и има основна роля при рисково поведение.

В резултат изследователите установили, че изборът на участниците в голяма степен зависи от това дали им е била позволена почивка.

Когато, преди вземане на решение, мозъкът се намира в състояние на покой за кратко, човек е по-склонен да рискува.

„Спонтанните колебания в ключовата за вземане на решения област на мозъка, ни правят непредсказуеми, следователно и способни да се адаптираме към непрекъснато променящия се свят“, обобщава Роб Рътлидж, друг член на екипа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови