Работещите в ''Шейново'' искат открита процедура за избор на директор

OFFNews 11 септември 2023 в 13:37 916 0

Шейново

Снимка БГНЕС

АГ болница "шейново"

Законна и открита процедура за избор на изпълнителен директор - това поискаха работещите в АГ болница „Шейново“, които протестираха днес, възмутени от последния проведен конкурс. 

Единственият кандидат за изпълнителен директор – д-р Румен Велев, е получил „оценка, позволяваща му да бъде избран и да изпълнява тази длъжност“, но Столичният общински съвет (СОС) „взима решение за отстраняване на д-р Румен Велев от длъжността и посочва д-р Таня Андреева“, която не се е явявала на конкурса, да заеме поста на изпълнителен директор, посочиха по-рано днес в прессъобщение от болницата.

От „Шейново“ твърдят, че след подадена жалба от д-р Румен Велев, областният управител на София е определил решението на СОС за неправомерно, а Софийският градски съд спира вписването на д-р Таня Андреева за изпълнителен директор на болницата.

На въпрос дали случаят с разменените бебета в лечебното заведение, за който се разбра миналата година, е причина за развоя на конкурса за директор, лаборантът в патохистологична лаборатория Миглена Тонева заяви пред БТА, че решението на СОС е „изцяло политическо“.

"За случая с бебета се извинихме, сменихме екипи и методи на работа и направихме болницата много по-сигурна", каза тя. - "Очаквам д-р Велев да бъде възстановен на директорския пост, защото конкурсът, който се проведе, беше спечелен от него, той беше единственият кандидат", посочи още Тонева.

По повод това дали персоналът познава д-р Таня Андреева, лаборантът каза, че 150 човека от 220 персонал са се разписали против назначаването на Андреева за изпълнителен директор. "Ние не желаем да работим с нея. Болницата застава зад гърба на д-р Велев", каза Тонева.

По думите на д-р Анета Начева, началник на Диагностично-консултативния блок в „Шейново“, случаят с процедурата за избор на директор в болницата е пример за „изключителната несправедливост“, каквато, според нея, има в страната при провеждането на подобни конкурси. „Подкрепям д-р Велев“, каза тя за БТА.

Персоналът на „Шейново“ ще излиза всеки ден до 14 септември в двора на болницата, за да изрази своята позиция. Това без прекъсване на дейността на лечебното заведение, всеки ден от 12 часа.

По-рано днес заместник-кметът по финанси и здравеопазване в Столичната община Дончо Барбалов заяви, че предстои СОС да се произнесе за управлението на болница "Шейново" на заседанието си в четвъртък, 14 септември.

Той напомни, че Общината е принципал на лечебното заведение. Според Барбалов доверието между болницата и собственика е нарушено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!