Психолог: По-опитни сме в кризите, да дадем тон на света за промяна в курса с COVID-19

Доц. Хариета Манолова 07 април 2020 в 13:12 3666 6

Не е необходимо икономиката да замира заради пандемията и да се нанесат щети, които цяло едно полколение ще трябва да плаща. 

Всичко това е заради безсилето на здравната система, която е съсипана и от години го знаем. Очевидно тези „пътеки“, които корумпираха болниците, точенето на пари, бягството на лекари и сестри зад граница за по-добро заплащане, заиграването с лекарствата и какво ли още не, показват несъстоятелността на системата, но никой не си мръдна пръста, за да промени това – всички ние, които го виждахме, негодувахме, нищо не направихме и допуснахме да се стигне дотук.

Няма нужда да стоим вкъщи и да се чудим с какво да занимаваме децата, а те да губят от образованието си, потънали в устройствата. Няма смисъл двойките да се учат как да живеят 24 ч. заедно в 21-ви век, когато животът е различен от времето на патриархата. Не е необходимо всички да оставаме в изолация, насаме със страха и да отслабваме по този начин имунната си система.

Ясно е кои са рисковите групи - хората над 60 г. и тези със съпътстващи заболявания: сърдечни, белодробни, диабет и т.н. Това експертите могат да прецизират. Т.е. вкъщи трябва да останат хората в риск, от които по-голямата част не работят или могат да работят дистанционно.

Младите и силните трябва да продължат нормалния ритъм на живот - да работят и живеят, както преди или по-активно от преди, за да компенсират липсата на специалистите от по-горната възраст, които ще пазим.

Тогава животът няма да замре. Икономиката няма да замре. И ще се формира имунитет между по-младите и силните, които ще преодолеят болестта без фатални последствия. Ще има изключения, защото не са били добре преценени съпътстващите заболявания, които трябва да се сведат до минимум, но животът няма да се блокира, няма да има такива тежки икономически последствия, каквито се очертават сега. Няма да има и толкова трупове, ако санкциите за рисковите групи, които стигат до усложнения, са строги и се следи да се спазват стриктно. А по-възрастното поколение е по-отговорно и по-склонно да спазва правила от младото, както се вижда. Така че да спрем това безумие и да мислим рационално не само за настоящето, но и за бъдещето на нашите деца!

Горда съм, че реагирахме по-бързо и по-правилно от много модерни и богати общества с претенция за превъзходство, но е време за анализ и преоценка на ситуацията. Безсмислено е просто да чакаме „да падне таванът“. Като по-будни, по-адаптабилни и по-опитни в кризите може да дадем тон на света за промяна на курса и спасяване на това, което е останало, докато е време! 

---------------------------------------------------

Доц. Хариета Манолова е клиничен психолог с 30 години практика. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

08.04 2020 в 08:40

"Докторът" Москов вече даде своя принос към Наградата Дарвин, като уби собственото си дете по глупав начин. Може ли да не се интересувам от неговото мнение?
Ако нещо - собственият ми опит в екстремалното каране на непотребна техника, сигурно е повече от неговия. Но не съм убивал никого, не само защото ми е провървяло.
Под красивата каска си слагах работещ мозък.

23293

5

Стефан

08.04 2020 в 08:34

А виж, очевидно не е права в частта "ние сме по-опитни ...", ако съдя по коментарите.
Или поне не всички са "по-опитни" от 14 -годишна фейсбучна перхидролка. Или от испански гастарбайтер.

23293

4

Стефан

08.04 2020 в 08:29

Права е, разбира се. След още месец карантината ще падне, и по улиците ще плъзнат зомбита. Произведени от карантината, не от ебанистическия неземен Вирус.
За специалистите но безспециалност: Има интересни книги със заглавия от типа "история на психиатрията". Или "история на пенецентриарната система".
За по-малко способните става и книжката на някой си д-р Ален Бомбар. Французин, лекар, специалист по екстремална медицина, както му казват сега, и по неволя - автопсихиатър.
Тоя човек, в края на 60-те май, пресече Атлантика със спасителна лодка само със щатния и комплект от пет консерди, литър вода, и две весла. Изследваше възможността за оцеляването на корабокрушенците, тогава нямаше Инсат/Инмарсат. После написа книжка, която завършваше със "Корабокрушенци, вие умирате не от глад, не от жажда, не от студа и от жегата, не от самотата. Вие умирате от разрив на сърцето, когато чуете гласа на родните чайки, и стигнете до родния бряг".

3600

3

В Крак с Времето

08.04 2020 в 04:33

Милата психо-Хенриета, сигурно е и поетеса- вирусоложка, и д-р по полит-икономика. Другари, дайте "да дадем тон на Света за промяна на курса...." Като цитат от утопичен Манифест.

4000

2

very stable genius

07.04 2020 в 15:12

Доктор Москов много правилно беше отговорил на тези дарвинисти - "дайте пример сами, заразете се с вируса, преболедувайте го и тогава давайте акъл"

Дори и Борис Джонсън първоначално се подведе по идотите, пледиращи за стаден имунитет, и сега му стискаме палци да прескочи трапа...

3092

1

hristohh

07.04 2020 в 13:30

Хайде пак! Психолог изказва мнение по медицински въпроси. Дали ще е ок дамата, ако утре инженери се изказват по въпроси за клиничната депресия? Защо, па дяволите, се изказват хората по теми, по които нямат познания? Младите, те са недосегаеми за вируса. В САЩ лекари написаха, че всяко пето дете се нуждае от болнично лечение. Но госпожата да се изкаже! Здравните системи на Италия, Франция, Испания и те са съсипани явно, щото не смогват и те. Ама госпожата да се изкаже! Евала на народ, в който всички са специалисти по всичко!