Психолог: Най-лошото е да се страхуваш, че ще се заразиш

OFFNews 27 октомври 2020 в 12:15 9456 0

Снимка Архив

Хората трябва да бъдат спокойни. Най-лошото е да се страхуваш, че ще се заразиш. Това би те подлудило. Трябва да спазваш всички меки, но да не изпадаш в паника. В ситуация на пандемия най-важни са междуличностните връзки -  да имаш кого да обичаш, да се чувстваш разбран. Това каза в интервю за БНТ психоаналитикът проф. Орлин Тодоров.

Категорично такъв вирус има, той е сериозен и предизвикателството е сериозно. Време е хората да се пробудят от черупките си и без излишна паника да спазват елементарни хигиенни мерки, каза специалистът.

Психоаналитикът обясни и поведението на част от хората, които изпадат в паника:

"Съществуват много симптоми, които на базата на нашите травматизми излизат на преден план. Специалистите знаем как едно такова общо преживяване, каквото е пандемията, провокира в нас старите незавършени страхове, тревожности, липси."

Защо има толкова много хора, които отричат съществуването на коронавируса? 

"Във всяка тежка ситуация, която ни застрашава със смърт, отричането е психичен механизъм, който се отключва несъзнателно, той е директен защитен механизъм. Но отричането е крайно неадаптивен начин да си предпазиш психиката, защото ти създава фалшива сигурност."

По думите на проф. Тодоров необходимостта от физическа дистанция е много сериозен проблем и всички ще пострадаме от това. Дистанцията създава чувство за вина, все повече се появява темата "аз го заразих", обяснява специалистът.

"Намираме се в травматична ситуация, всяка такава ситуация има фази на преработка. Да си представим една катастрофа – в началото сме в шок, борим се за оцеляване, следващото е да се опитаме да си изясним психически къде е нашето място – естествената ни защита е – не съм виновен аз, другият е виновен – тогава идват многото обвинения – здравната система, ситуацията...", коментира психологът.

По думите му за човешката психика е много трудно да толерира неизвестното, неизбежното.

Много важно е да имаме здрава семейна среда, здрава социална група, която да ни подкрепя, за да можем да намерим опорната си точка. Хората имат способността да трансформират нещастието в нещо по-добро. Предлагам всеки пределно да селектира количеството информация, на което може да бъде излаган, и да не се обвиняват медиите. Тяхно задължение е да я предлагат, категоричен бе проф. Орлин Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови