Проучване: Депресия, понижен имунитет, влошено здраве съпътстват хората, които се грижат за близки

Международната седмица на полагащите грижи за близък човек (6 до 12 юни) обръща фокуса към проблемите на тези хора

OFFNews 09 юни 2022 в 14:30 1190 0

Депресия, тревожност, компрометиран имунитет, влошено здраве са част от последствията при хора, които се грижат за болен/близък човек. Това показват резултатите от социологическото проучване "Глобален индекс на благосъстоянието на полагащите грижи в Европа". 

Изследването е проведено в 12 държави с основен акцент как пандемията е повлияла върху живота на тези, които вече се грижат за близък/болен човек.

По дефиниция като „безвъзмездно полагащи грижи“ се определят хората, които се грижат за някой с хронично заболяване, физическо увреждане или когнитивно психическо състояние.

Анализите показват, че пандемията е увеличила тежестта на отговорностите и грижите, които тези хора полагат за близките си: 54% споделят, че се е повишила потребността от емоционална подкрепа у подопечните им; 45% са осигурявали допълнителни домашни грижи. 88% от полагащите грижи в Европа казват, че са поставили нуждите на човека, за когото се грижат, над своите; 65% споделят, че COVID пандемията е влошила собственото им емоционално здраве, а 52% признават, че да бъдеш отдаден грижещ се отразява негативно на кариерата им.

Ефектът върху качеството на живот на тези, които предоставят грижи за болен или възрастен са свързани с: повишени нива на депресия и тревожност; по-голяма употреба на психоактивни лекарства; по-лошо физическо здраве, според самооценката; компрометирана имунна функция; повишен риск от ранна смърт.

Над половината (53%) от анкетираните посочват, че влошаването на тяхното здраве компрометира способността им да предоставят грижи.

Международната седмица на полагащите грижи за близък човек (6 до 12 юни) е възможност да се повиши  осведомеността за предизвикателствата, пред които са изправени тези хора и да отбележи и напомни ценния им принос към обществото и здравната система. Тази година мотото на кампанията е „Да направим грижата видима, ценена и подкрепяна“.

С тази кампания е свързана инициативата „Заедно за пациентите. Защото ни е грижа“. Целта ѝ е да се „осветят“ тези, които предоставят грижата си, живеят непрестанно с чуждата болка на близък човек, влагат от времето и енергията си, без да търсят отплата. Да се проследят психологическите аспекти, различните гледни точки и как тези хора като общност биха могли взаимно да си помагат и взаимно да се подкрепят. Кампанията има за цел да покаже чрез данни от социологически проучвания, лични истории и редица форуми, че никой не трябва да е сам в грижата.

Тя  ще стартира на 17.06.2022 г. с дискусионно студио за правните и социални предизвикателства по темата. Във фокус ще бъдат хората, полагащи безвъзмездни грижи за близки и пътят, през който преминават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови