Протестиращите медици: Излъгаха ни с много. Няма реално увеличение на доходите

OFFNews 27 април 2022 в 11:50 927 0

Снимка БТА/Асен Тонев

"Излъгаха с много. Обещаха 2000 лв. за лекар, 1500 за сестра, 900 за санитар. Направиха го най-безцеремонно, може би, за да спрат протестите. Няма такава индикация, бюджетите в центровете по спешна медицинска помощ са спуснати. Там няма нито една стотинка увеличение", заяви по БНР Красимир Митов, председател на Национален синдикат "Защита".

Лекарите с 2000 лв. стартова заплата от този месец

Според него управляващите не са решили проблемите в сектора и не са донесли обещаната промяна.

"Тъпчат на едно място и ни занимават с всякакви глупости, а кризата е повсеместна. Ние се наслушахме 30 години да ни лъжат, но нещата стават неспасяеми", заяви Митов.

"При галопиращата инфлация искаме нормални доходи, с които можем да си гледаме семействата. Да бъдем конкурентни на останалите граждани и да си изпълняваме задълженията към обществото, да бъдем нормално платени, за да можем да го правим, каза д-р Адриан Симеонов, педиатър в детската клиника към Александровска болница и председател на здравния сектор в Национален синдикат „Защита“.

Нов КТД: Лекарските заплати се вдигат с 800 лева, на медицинските сестри - с 550 лв.

Той обяви, че засега е обявен палатков режим, след който ще последва протест в т.нар. "триъгълник на властта". Протестните действия ще продължат, докато властите не декларират "ясно и точно", че са уточнени вариантите, по които ще финансират "обикновения здравен работник".

"Няма ли го това нещо, ние сме в протестни действия и няма да спрем, докато не видим реално резултати", категоричен бе д-р Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови