Проф. Витанов: В турбулентния сценарий сме, при над 2000 нови случая нещата излизат от контрол

OFFNews 21 октомври 2020 в 12:31 51599 2

В момента сме в турбулентния сценарий, защото случаите надхвърлиха 500 на денонощие. Той има два варианта – единият е начален стадий на турбулентността, в който сме в момента и той е от 500 до 2000 случая на денонощие. В този етап все още доц. Кунчев и неговите колеги биха могли да контролират нещо. Прехвърлим ли обаче 2000, разпространението в цялата страна ще стане дифузно и ще стане много трудно да се контролира.

Това каза по Bulgaria ON AIR математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов от БАН. Какво е неговото обяснение за това как стигнахме дотук:

"В началото на юни, когато случаите бяха 6, един човек каза "дръжте шарана, изкарайте още двайсет дена до 19 юни", това не се случи защо – защото имаше други хора, които казаха "отхлабвайте мерките, вирусът си отива", "ще си скъсам дипломата, ако не изчезне юни месец" и така подпомогнаха формирането на една голяма група от хора, която беше 1 млн. и 200 хиляди, после стана 1 млн. и 500 хиляди, в момента е 1 млн. и 800-900 хиляди, които не спазват мерките. Около 20-24% от хората не спазват никакви мерки."

От гледна точка на математическата теория на идеологическата борба вината носи този, който е създал тази група от 1 млн. 900 хиляди, обясни математикът. По думите му това са хората, които активно пропагандираха "по онова време", че вирусът си отива, че няма смисъл от мерки.

"Това според мен беше чист популизъм и резултатите се виждат сега. Те говореха това, което хората искаха да чуят, а не което трябваше да правят", коментира Витанов и уточни, че става дума за този, "който искаше да си къса дипломата и още не си я е скъсал и другите покрай него".

Професорът припомни, че още в края на септември, когато е правил прогнозата за октомври, е казал, че здравната система трябва да се готви за 30 000 случая, че този месец ще е преходен.

"Напълно разбирам, че освен моите данни има и други данни и съображения, и че правителството вероятно повече се надяваше, че хората ще спазват мерките, но според мен не се противопостави успешно на активната пропаганда за неспазване на мерките, която доведе до сегашните резултати и те може още да се влошат. В социалните мрежи имаше призиви да ме арестуват когато казах 30 000, когато казах, че здравната система може да подадде. Сега числа няма да кажа, защото хората не са подготвени да ги чуят", обясни проф. Витанов.

Според него числото 2000 новозаразени на денонощие е гранично и ще бъде достигнато много скоро, ако не се предприемат мерки. По думите му въвеждането на маски на открито би могло да позабави процеса, но в тенденцията е да се върви нагоре, което "никак не е добре".

Когато имаме 7000 ученици едновременно под карантина или 25 затворени училища тогава би следвало да се преразгледат мерките в образование, каза математикът по повод преминаването към дистанционно обучение.

"Това, че заразените са толкова много, не означава, че по-бързо ще преминем през епидемията. В момента регистрираните случаи са 30 и няколко хиляди като ги умножите по 8 са 240 000 човека, които са се срещнали с вируса. Това са 3,5% от населението. До тъй наречения „стаден имунитет“ има още много, много – това първо. Второ, теорията на стадния имунитет се основава на факта, че веднъж придобит имунитетът не се губи, а при новия коронавирус това не е ясно", каза математикът.

"В началото на юни епидемията можеше да продължи само още две седмици, след това щяхме да сме като Тайван. Щяхме да имаме много ниски стойности през лятото и сега да се кахърим, че имаме стотина случая на месец, но не се случи", заключи проф. Николай Витанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

3

Sashkavas

23.10 2020 в 07:15

И кой е виновен, чичлемето обединител и протестерите! след велико народно въстание, има много жертви. Добре че поне естествената селекция, ще си свърши работата, кофтито е, че някой от тез “юнаци” ще заемат леглото на читавите хора в болницата.

20696

2

Новак

21.10 2020 в 15:56

И един въпрос - как така прокуратурата се задейства срещу Асена Стоименова за “създаване на тревога у гражданите” за едно интервю, а нищо не прави срещу този професор, въпреки, че той насажда тревога и страх редовно?