Проф. Тодор Кантарджиев: Маските в градския транспорт трябва да останат

OFFNews 28 март 2022 в 09:20 1199 0

Снимка Александра Маркарян

Носенето на предпазни маски в градския транспорт трябва да остане и след приключването на извънредната епидемична обстановка. Това заяви по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столична община.

С настъпването на пролетта броят на случаите на коронавирус намалява, а и варианта ВА2 на Омикрон, с който се заразяват около половината от заболелите, не протича толкова тежко, колкото предишните щамове, но опасността все още не е преминала напълно, предупреди той.

Маските на закрито остават и след 1 април

"Дезинфекцията трябва да остане. Културният човек 12 пъти средно си мие ръцете на ден. Отстояние, когато има опасност от респираторни заболявания и маските - в градския транспорт маските трябва да останат. И първото най-важно нещо – който е болен - смърка, киха, кашля или има температура, да си стои вкъщи и да не върши чудеса от героизъм" - каза проф. Кантарджиев.

Той изтъкна, че много здравни специалисти не са съгласни с отмяната на извънредната обстановка и това трябва да се вземе предвид.

Кантарджиев призова здравния министър да излезе пред обществото заедно с експертите, с които работи, и да каже конкретно какво предстои от 1 април след отпадането на извънредната епидемична обстановка, защото в момента се чуват различни позиции.

Всички COVID ограничения отпадат от 1 април

Според професор Кантарджиев е особено важно неваксинираните възрастни хора да се имунизират през лятото, за да не се стигне до ново натоварване на болничната ни система наесен. В края на месеца в ЕК ще бъде взето решение какво ще се прави с количествата непоставени ваксини, съобщи проф. Кантарджиев. По думите му някои фирми са започнали да прокарват собствените си интереси, заявявайки, че нова ваксина не е необходима, а може да се постави четвърта доза от вече съществуващите. "Моето мнение е, че трябва да има ваксини, които да не се поддават на мутациите на вируса", посочи той.

С тестовете, които останаха след края на масовото тестване в училище, властите могат да проверяват бежанците от Украйна или да ги насочат към мероприятия, свързани с много хора, каза още той.

Професор Кантарджиев призова здравните власти да помислят как да запазят допълнителното заплащане на медиците "на първа линия" и след края на извънредната обстановка. Той подчерта, че справянето с големия дисбаланс при възнагражденията на лекарите ще доведе до укрепване на здравната система, което пък ще подобри условията за лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови