Проф. Попов: Увеличават се случаите на Лаймска болест

OFFNews 04 юли 2022 в 16:45 1522 0

проф. Георги Попов

Снимка Александра Маркарян

проф. Георги Попов, инфекционист

"Увеличават се случаите с лаймска болест". Това каза по NOVA NEWS проф. д-р Георги Попов от УМБАЛ „Софиямед”. В момента се заразяват от ухапване на кърлежи хора на различна възраст - от току-що проходили деца до възрастни.

Първият симптом на болестта е специфично червено петно, наричано още биволско око, после болните могат да чувстват симптомите на хроничната умора - стават отпаднали, неконцентрирани, уморени. В по-късните етапи са прескачане на сърцето, мравучкания и ставните прояви - болки, скованост сутринта, посочи докторът.

За симптомите на Лаймската болест и една конспиративна теория

Той коментира и защо заболеваемостта от COVID-19, която в София надмина 100 заразени на 100 хиляди души население за двуседмичен период и това постави столицата в жълтата зона.

Вирусът промени своя модел, през лятото има предимно ентеровирусни заболявания, през есента – парагрипен вирус, през зимата - предимно грипен. Това се дължи вероятно на интерференция на вирусите, посочи докторът и подчерта, че коронавирусът е станал доминиращ през всички сезони.

SARS-CoV-2 непрекъснато мутира, напомни той. Разпространеният сега вариант ВА.5 e по-заразен, но може да се лекува в домашни условия и бързо да се овладее със стандартните средства, добави още професорът.

„Моето лично очакване е, че новият вариант ще е по-лек, по-лесен за справяне с него. Не очаквам драстични варианти на SARS-CoV-2 наесен", обяви още проф. д-р Георги Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови