Проф. Петрова: Далеч сме от истинска българска ваксина. Не я чакайте, имунизирайте се

OFFNews Последна промяна на 27 септември 2021 в 12:30 1085 0

„Доста сме далеч от създаването на ваксина и не трябва да чакаме българската ваксина. По-добре да разчитаме на тези, които вече са одобрени от СЗО.“ Това каза пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.

„Засега нямаме истинска ваксина, която да може да се тества, особено на различни групи хора, защото с това трябва да се заеме фармацевтична компания“, посочи тя.

В началото на октомври имунологът проф. Андрей Чорбанов ще представи научните данни за инвитро тестове към клетъчни линии на световен конгрес по имунология. Пенка Петрова изтъкна, че разработката върви добре и по план, а проектът с института „Пастьор“ завършва с добри научни резултати.

„Аз наистина се учудвам на това, което се случва у нас. Ако бяхме достигнали нивото на ваксиниране на страните от Европа, можеше да започнем да отпускаме мерки. В Норвегия вече всички мерки са свалени, само че те имат над 75% ваксинационно покритие. В Дания и в Норвегия ограничиха заболяването напълно, тъй като успяха да ваксинират своето население“, коментира проф. Петрова по повод на слабия напредък на ваксинационния процес и настроенията срещу мерките и допълни - „Ние сме много интересни в това отношение – нито искаме да се ваксинираме, нито да спазваме мерки, искаме до продължим да живеем, все едно че няма такъв проблем.“

В България COVID-19 се оказа много смъртоносно заболяване, подчерта микробиологът. Смъртност от 4% е огромна за нашата страна, допълни Петрова.

Пенка Петрова е на мнение, че имунният отговор при преболедували е доста стабилен, но намалява с времето и „може би в продължение на година-две той ще се запази“.

Тя посъветва след известен период от време след преболедуване хората да се ваксинират, за да бъдат защитени срещу нови варианти и подчерта, че при ваксиниране скоро след преболедуване има риск от по-бурна имунна реакция, уточни специалистът - „Според мен няма нужда да се ваксинират тези, които скоро са преболедували.“

Относно третата доза ваксина проф. Петрова отбеляза, че лабораторно изследване на антителата би показало дали има отслабнал имунен отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови