Проф. Петров: Автоматични дефибрилатори трябва да има на повече обществени места

Според европейските стандарти на всеки 3000 души трябва да има по един такъв апарат, посочи кардиохирургът

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2021 в 09:55 711 0

Автоматични външни дефибрилатори трябва да има на повечето обществени места – концертни зали, спортни стадиони, големи спирки на метрото, влакове, предприятия, заяви по bTV кардиологът проф. Иво Петров.

Темата за тези апарати отново стана актуална след случая с датския футболист, който получи сърдечен арест (внезапно спиране на сърцето) по време на мач и беше спасен благодарение на бързата намеса на медицински екип.

Проф. Петров посочи, че България е една от последните държави, които не отговарят на европейската директива, издадена през 2012 г., за т.н. позитивно законодателство.

„Доскоро имаше страни, в които нямаше никаква наредба, има страни, в които има позитивна наредба и такива, където има наказателни. В България в Закона за здравето съществува един текст, който не само укорява, но е възможно да бъде поставен под отговорност човек, който не е специалист и използва машина, която може потенциално да има отношение към даването на първа помощ“, добави проф. Петров.

Според него цената на уреда не е причина той да не бъде масово разпространен. По думите му един подобен дефибрилатор струва около 3000 лв.

Кардиологът обясни, че автоматичните външни дефибрилатори позволяват спешна медицинска помощ да се оказва и от неспециалисти. Той даде пример със ситуацията с датския футболист Кристиан Ериксен, който получи сърдечен арест на терена. По думите му лекарите са го поели, след като е била извършена дефибрилация, което най-вероятно е спасило и живота му.

„Такъв тип демонстрация има двоен ефект. Първо – обучаване на населението за действие с външен дефибрилатор, което е елементарно, но увеличава съзнанието на неспециалистите как да се действа. Така, случайни граждани спасяват случайни граждани“, обясни той.

Проф. Петров разказа, че през 2013 г. Националното кардиологично дружество и БЧК са направили няколко обучения при децата как се действа в такива ситуации. По думите му в Западна Европа подобен тип курсове са задължителни в часовете по физическо възпитание.

„Миналата седмица внесох проект на наредба в Министерство на здравеопазването, която да позволи провеждането на такива курсове сред населението. Например в Япония в предприятия и институции на всеки десет души трябва да има един обучен, който да действа с външен дефибрилатор и дава първа помощ“, добави той.

Проф. Петров уточни, че по европейските стандарти на всеки 3000 души население трябва да има по един дефибрилатор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови