Лекарят на националния ни отбор след случая ''Ериксен'': само 5 БГ стадиона имат дефибрилатори

OFFNews 14 юни 2021 в 10:29 1611 1

Пет стадиона у нас разполагат с дефибрилатор за оказване на първа помощ на терена. Това заяви по bTV лекарят на националния ни отбор по футбол д-р Бисер Бочев, който е и първият българин – член на Медицинската комисия на УЕФА.

Той беше категоричен обаче, че всеки стадион трябва да е оборудван с такъв апарат.

„Много лесно се работи с такъв тип апарат, дори от непрофесионалист. Той сам показва кога може да бъде използван. Дефибрилатор има на Националния стадион „Васил Левски“, аз мога да гарантирам, че такава техника има на пет стадиона у нас“, обясни д-р Бочев.

По думите му всеки лекар на терена трябва да е подготвен за ситуация като тази с датския футболист Кристиан Ериксен. Играчът в момента е в стабилно състояние, след като колабира на терена.

Сред спасителите има и български лекар. Валентин Великов работи за УЕФА и е бил на стадиона по време на мача. Д-р Бочев коментира, че колегата му е бил там в качеството си на официално лице – офицер по допинг контрола.

„Искам да го поздравя. Той, както и другият допинг офицер - Йенс Клайфелд, са се притекли на помощ. За първи път пред очите на милиони зрители се случи това, за което ние се опасяваме и винаги се подготвяме преди мач. Това е класически случай на сърдечен арест (внезапно спиране на сърцето), в такива случаи има ясни правила и разпоредби на УЕФА как трябва да се действа“, обясни медикът.

Д-р Бочев уточни, че при подобен спешен случай на терена първо трябва да се провери дали дихателните пътища на засегнатия са проходими, след което се проверява дали състезателят диша, работи ли сърцето му и едва след това – дали спортистът е адекватен и може да контролира действията си.

„Гледах многобройни повторения на ситуацията – ясно се вижда, че няма никакъв контакт, състезателят пада сам. Говорих с д-р Великов, че на терена е по-трудно това нещо да се види, тъй като случаят става на далечната тъч линия, а медицинските лица са от другата страна. За такава ситуация всеки футболен лекар трябва да е подготвен“, заяви д-р Бочев.

Медикът коментира, че всеки футболист трябва да има базисни познания по оказване на спешна медицинска помощ, но няма изисквания за задължителен курс.

"От една страна, изследванията на футболистите преди състезание и периодичните такива, са свързани с това да могат да изчистят евентуалните причини за появите на такива ситуации. Създадени са програми, при които колеги от всички държави членки на УЕФА се обучават при правилните алгоритми и когато издържат тежкия изпит, могат да разпространяват това знание в държавите. (...) Това, което се случи на терена, не е плод на някакво обучение, а въпрос на здравна култура, солидарност. Всеки човек е добре да има базисните знания. Впечатли ме солидарността, с която футболистите на Дания подходиха към случая и обградиха като с щит своя човек", каза д-р Бисер Бочев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3171

1

recycle bin

14.06 2021 в 13:06

Докторе, дефибрилатори на стадионите не трябват. Евентуално може да трябват на медицинските екипи на отборите и със сигурност в линейките, включително тези които висят на пистата по време на мач.
А всъщност големия въпрос е в колко линейки в България има дефибрилатори.