Проф. Пенка Петрова: Единствено ваксината на ''Янсен' е ефективна срещу южноафриканския вариант на COVID-19

OFFNews Последна промяна на 05 март 2021 в 11:16 9396 0

Снимка Архив

„Единствено ваксината на „Янсен“ е ефективна срещу южноафриканския вариант. Южна Африка е закупила ваксината на „Янсен“ и там се ваксинират само с нея“, заяви пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към Българската академия на науките.

„Големи са надеждите за тази ваксина. Тя вече е разрешена в САЩ. Еднодозовите ваксини са много ефективни и спестяват много труд за реимунизация“, допълни тя.

Микробиоложката уточни, че ваксините и на „Модерна“, и на „Пфайзер“ биха могли лесно да се превърнат в еднодозови ваксини, тъй като при поставянето на първа доза дават ефективност, равна на тази на руската „Спутник“, на индийската или на китайската ваксина.

Руската ваксина „Спутник“ е популярна вече в около 30 страни по света, отбеляза проф. Пенка Петрова. „Цяла Южна Америка се ваксинира само с руската ваксина. Тя е изключително ефективна и се базира на най-старите разработени технологии за векторни ваксини.“

„Ние отдавна трябваше да се опитаме да закупим дори от руската ваксина“, коментира тя.

След поставена ваксина по време на изработването на имунен отговор – антитела и клетъчен имунен отговор, можем да се заразим, както да заразим и останалите, затова мерките трябва да продължават да се спазват, разясни още Пенка Петрова. „Това, което ваксината до момента показва е, че драстично намаляват случаите на хоспитализация и на тежко протичане.“

„Вече няма нужда да убеждаваме обществото, че ваксините могат да решат проблема с кризата. В момента проблемът е световната липса на ваксини“, коментира проф. Петрова.

70% ваксинационно покритие до края на юни едва ли бихме постигнали, ако не се ангажира мрежата от общопрактикуващи лекари, посочи проф. Пенка Петрова, запитана дали прогнозата на здравния министър е реалистична.

„В момента има доставени дози, но не може да се организира достатъчно добре поставянето им и стигането им до хората“, каза тя.

Проф. Петрова коментира и разпространението на коронавирусната инфекция у нас:

"Нормално е това, което се случва – все повече хора да се сблъскват с вируса и да създават този защитен вал пред населението. Създаденият имунитет и от преболедуване, и от ваксиниране, е достатъчен, за да осигури леко протичане на заболяването дори при повторно заразяване, но все още сме много далеч от 70-80% преболедували и ваксинирани, които създават груповия имунитет срещу вируса", обясни проф. Петрова.

В отговор на въпрос за дългосрочните странични ефекти от ваксините, които могат да се проявят след време, проф. Петрова коментира:

„Проучвателният период върви и в момента. Всички фирми производителки обещаха да се изяснят научно всички странични ефекти до края на 2022 г. Това е разумният период, в който биха се явили странични ефекти от ваксината.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови