Проф. Николай Младенов: Първите бази на въздушните линейки ще бъдат в София и Плевен

OFFNews 23 февруари 2023 в 11:33 1684 0

проф. Николай Младенов

Снимка Архив

проф. Николай Младенов, ръководител на екипа за обучение на медиците в спешната въздушна помощ

Първите бази на спешната въздушна помощ (HEMS - Helicopter Emergency Medical Services) ще бъдат в София и Плевен, обясни по БНТ проф. Николай Младенов, началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Токуда", чиято задача е сформирането на екип за обучение на медиците в това звено.

По думите на проф. Младенов вече е определен контингентът на пациентите, които ще бъдат спасявани с хеликоптери - новородени, деца, възрастни, родилки, реципиенти по трансплантации и лекарски екипи, които трябва да бъдат транспортирани от едно лечебно заведение до друго.

Конкретизирани са и състоянията, при които ще бъде използвана спешната въздушна помощ - травми, хирургия интернистични (свързани с вътрешните болести) заболявания и хора, на които трябва да бъде извършена трансплантация, посочи анестезиологът.

Проф. Младенов съобщи още, че мисиите, които ще изпълняват хеликоптерите у нас, са сведени до две - трансфер на пациент от една болница до друга и от място на инцидент до лечебно заведение.

"Подготвихме темите, по които ще се обучават екипите, проведени са разговори с най-добрите специалисти", заяви шефът на работната група.

Той подчерта, че оборудването, с което разполага един медицински хеликоптер, в голяма степен превъзхожда дори това, с което работят най-добрите болници у нас. Според него това може да мотивира медицинските специалисти за работа в HEMS.

Екипите ще се състоят от анестезиолог-реаниматор и медицинска сестра.

"Избрахме реаниматорите защото са с най-висока база знания и най-бързо можем да ги моделираме и да ги превърнем в спешни екипи", обясни професорът. Той уточни, че това трябва да бъдат хора, които имат и необходимите физически данни за работа във височинни условия. "От значение е дори теглото им", коментира специалистът.

Медицинските хеликоптери ще летят през светлата част на деня. През лятото - до 20 часа, в зимни условия до 18 ч., между 4 и 6 часа се предвиждат за донорски ситуации. За 30 дни се очертават между 4 и 5 дежурства на екип, посочи Проф. Младенов.

По думите му предстои да бъдат уточнени финансовите параметри на възнагражденията, които ще получават медицинските екипи.

В заключение професорът апелира темата с въздушната спешна помощ да не се политизира: "Призовавам политиците да оставят експертите да работят и да не ги малтретират."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша