Проф. Начев: Ефектът от мерките ще се усети след три седмици

OFFNews 30 ноември 2020 в 11:06 1775 0

Ефектът от мерките ще се усети в края на третата седмица, но е необходимо да се засили контролът върху спазването на ограниченията. Това заяви по bTV изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.

"Трудно е да се каже дали по-строгите мерки закъсняха. Аз съм привърженик на по-строгите мерки, защото е доказано, че с тях пандемията може да се ограничи, но трябва да се мисли и за икономиката", коментира професорът.

Според него в момента е постигнат баланс, но трябва да се увеличи контролът върху ограниченията. „Ако гледаме математическите модели, на края на третата седмица трябва да има резултат от мерките“, каза проф. Начев и допълни, че в неговата болница има 30 легла и за момента няма недостиг на персонал.

На третия месец след оздравяването от COVID-19 е добре да се направи ядрено-магнитен резонанс, за да се види дали има някакви проблеми със сърцето. Това препоръча по bTV кардиологът проф. Георги Начев, шех на УМБАЛ „Св. Екатерина“.

Той се обоснова с факта, че индиректно вирусът вреди на сърцето:

„Препоръчвам на всички със сърдечносъдови заболявания, които нямат COVID-19, но имат оплаквания или влошаване на сатурацията, веднага да се консултират с лекар“, посочи проф. Начев.

Проф. Начев заяви, че заради пандемията масово пациентите отлагат профилактичните си прегледи, а това води до влошаване на състоянието им.

Кардиологът посочи, че в ръководеното от него лечебно заведение има заразени медици, но всички са се излекували.

„Финансирането на здравеопазването е сбъркано – и по отношение на това какво плаща Касата, и по отношение на това защо го плаща, за отчетена дейност, която не се знае дали е извършена, а не за качествено свършена работа.
Всяка година се покачват парите, които се наливат в здравеопазването, но те изтичат като вода в пясък“, коментира проф. Начев.

Според него парите за следващата година, предназначени за борба с пандемията, няма да „изтекат“, защото са разписани стриктно правилата, по които ще се отпускат. Той уточни, че хората със сърдечни проблеми са едни от рисковите, защото COVID-19 предизвиква тромбообразуване в малките кръвоносни съдове на сърцето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови