Проф. Момеков: Хлорен диоксид има и във водата на басейните, но никой не я пие

Дългосрочната употреба на такъв разтвор може да доведе до нарушаване на функциите на щитодвидната жлеза и до исхемия

OFFNews 25 януари 2022 в 11:36 12374 0

„Никой не знае какво е химичното съдържание на този продукт, но ако приемем, че е хлорен диоксид, трябва да сме внимателни с химическата номенклатура“, предупреди по bTV проф. Георги Момеков – председател на Българското научно дружество по фармация.

Коментарът му е по повод приемането на хлорен диоксид като профилактично средство срещу коронавирус, за което стана известно от разследване на bTV.

„Хлорният диоксид не е идентичен с белината, която използваме вкъщи, но крайният резултат е един и същ – белината съдържа разтвори на натриев хипохлорид, хлорният диоксид е съединение на хлора в четвърта степен на окисление на воден разтвор. Едновременно се окислява и редуцира и дава смес от хлорид и хлорад", обясни фармакологът и допълни, че хлорен диоксид има и във водата в басейните, но никой не я пие.

По думите му обаче при дезинфектанта концентрацията, която се изисква, за да убива патогени, е несъвместима с човешкото тяло.

„Когато човек пие хлорирана вода в тялото му хлорно съдържащите се съединения попадат под формата на хлорид и хлорад. Никой досега не е използвал през устата подобни съединения при човека в такива дози. Последователите на тази религия ще разберат какви са здравните ефекти“, коментира той в отговор на въпрос какви ще са последиците и допълни: "Когато мога да си обясня едно явление с простотия, никога не бих търсил други причини, тези хора са абсолютно невменяеми."

По думите на фармаколога става дума за силен окислител, който дразни гастроинтестиналния тракт, може да доведе до нарушена функция на щитовидната жлеза, а в дългосрочен може да се очаква тези хора "да страдат от исхемия - недостатъчно доставяне на кислород до тъкани и органи."

Според него трябва да има сериозен контрол върху подобни групи и публикации в социалните мрежи, но у нас такъв липсва.

„Едно е да поддържаме теорията, че фармацевтичните компании печелят пари и Земята е плоска, и съвсем друго е, когато се стига до екстремни поведения“, коментира и психологът проф. Маргарита Бакрачева. „При нефилтрирането на информация, когато човек направи избор, той вече го поддържа. Когато не е проявено критично мислене, още повече се търси едностранно информация само в подкрепа на твърдението и е трудно да оборим някой, който вече е заел тази позиция“, обясни тя.

"Тези две години видяхме такива неща, че вече не се учудвам на нищо. "Гуруто" на този лечебен метод, както видяхме от репортажа, използва думата "ваксинирвам". Значи всеки трябва сам да си "преценя" дали да се "ваксинирва" или "хлорирва". Препарат, който е за дезинфекция на повърхности и дори не се слага по кожата, не си го слагайте в устата", посъветва проф. Георги Момеков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови