Проф. Момеков: До края на годината може да има одобрени лекарства срещу COVID-19

OFFNews 10 май 2021 в 10:57 2020 0

Текат клинични проучвания на няколко молекули, които може да се използват в лечението на COVID-19. Две от тях са тествани и наистина може да има резултат до края на годината. Това каза по bTV фармакологът проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Той съобщи, че "Пфайзер" работи върху две молекули, които са  били създадени при първия сблъсък с коронавируса през 2003 г. Тогава клиничните изпитвания не са били завършени, тъй като човечеството е успяло да се справи с вируса. Едната молекула се прилага парентерално (с вливания) в лечебни заведения, а другата може да се приема  през устата, което е голям плюс, обясни фармакологът.

Той посочи, че в някои страни, основно в САЩ, вече се използват моноклонални антитела, но уточни, че при тях времето на приложение е много важно, защото функцията им е да блокират вируса, преди да влезе в клетките.

Проф. Момеков коментира и медикаментите, които се използват за лечение на коронавирус у нас: 

"Имаше много лекарства, които бяха приложени, но хаотичното им използване беше оправдано миналата година. Много от тях бяха абсолютно отхвърлени. Едно от тези лекарства е хидроксихлорохинът, при който се доказа, че има проблем с безопасността. Той "не стои на масата" много отдавна", каза професорът и допълни, че в лечебните заведения у нас се ползват протоколи, които са валидни в свят.

Той коментира и хода на ваксинационната кампания: „Колективният имунитет го очакваме, когато има голям брой ваксинирани, но в България имаше доста преболедували, които не влизат в никакъв регистър. Сега е важно да върви стегнато ваксинационната кампания“, посочи в заключение проф. Георги Момеков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews