Проф. Кожухарова: Високият брой смъртни случаи от COVID-19 е обезпокоителен

Нови мерки не се налагат, локални ограничения ще има в областите с висока заболеваемост, посочи съветникът на здравния министър

OFFNews 05 октомври 2021 в 10:33 1161 0

"Четвъртата вълна върви малко по-бавно, но високият брой смъртни случаи е обезпокоителен, каза по bTV проф. Мира Кожухарова, епидемиолог и съветник на здравния министър Стойчо Кацаров.

Тя цитира анализ на епидемичната обстановка в страната за септември, който показва ефекта от ваксинациите:

"Анализът за септември показва, че положителните случи са били над 46 000 и от тях 88,95% са били при неваксинирани. Още по-тревожно стоят нещата с хората, които са били принудени да постъпят в болница, те са над 15 000 за септември, от които почти 93% не са ваксинирани. От починалите 1972 души 96,1% не са били ваксинирани. Фактът е безспорен - ваксинираните са изложени на много по-малък риск от заразяване", коментира проф. Кожухарова.

По думите ѝ случаите на ваксинирани починали от коронавирусната инфекция са при стари хора с множество придружаващи заболявания.

Ще се затягат ли мерките

Според експерта нови ограничения за цялата страна не се налагат, тъй като дори да има пик, нарастването на случаите няма да е голямо. По думите на проф. Кожухарова по-уместни са локалните мерки, защото в различните области разпространението на инфекцията е различно.

Тя даде пример с Габровска област, която е пред влизане в тъмночервената зона и се налагат нови мерки, и изрази учудване, че на фона на това разпространение, желаещите да се ваксинират в последните дни са много малко.

По думите ѝ ваксинираните също могат да отделят вируса, но несравнимо по-малко, отколкото при болен човек. Вероятността имунизиран да зарази околните е минимална.

По повод дадените на прокуратурата 15 сигнала за фалшиви сертификати от 7 области в страната Кожухарова посочи, че здравните инспекции внимателно следят процеса на издаване на сертификати и при съмнение подават сигнал. 

"Разследването на тези случаи не е задача на здравните органи, но от медицинска гледна точка престъплението е голямо. БЛС трябва да се включи, това е престъпление от гледна точка на медицинската етика, етичните комисии трябва да се намесят", каза епидемиологът и допълни, че едва ли сред починалите с коронавирус има хора с фалшив сертификат, тъй като те са основно възрастни в пенсионна възраст и трудно биха отделили 300 лв., за да си купят такъв документ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови