Проверяват лекар за издаване на фалшиви сертификати

За 4 месеца починалите ваксинирани са 0,77 на сто, обяви доц. Ангел Кунчев

OFFNews 01 октомври 2021 в 08:41 4438 1

Тече проверка на лекар за издаване на фалшиви сертификати. Той прави имунизации на хора от различни краища на страната. РЗИ казват, че в списъка му има хора от Благоевград, Несебър и Елхово. 

Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова тв. Пазарът на фалшиви сертификати е пазар с човешкото здраве. Такава практика има. Много е трудно да се докаже, че един сертификат е фалшив. 1 от 1000 души не реагира на антигенно дразнене. Всеки случай на фалшив сертификат ще се оправдае в съда именно с това, обясни Кунчев. 

В епидeмиологията нещата не могат и не трябва да се смятат на дневна база. На 4-месечен период процентът на починалите с ваксина срещу коронавирус е 0,77%. Това е 1 на 160 души, уточни той.

Специалистът добави, че днес ще излезе изследване на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, което показва, че в страните с под 70% ваксинационно покритие рискът е висок.

Единствено България и Румъния вече са с под 50% ваксинирани. Ние сме на 19% и ако останем така, има големи рискове”, каза Кунчев.

„Ако бяхме стигнали 70% ваксинирани, нямаше да има мерки. Тези проценти отдавна са минало за редица европейски страни, а на нас ни се струват мираж. Ако нямаше никакви мерки, цифрите щяха да са значително по-големи. Не е приемливо хората да си умират вкъщи”, добави Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!