„Основната причина за появата на салмонела е недобре съхранена храна. Ако тя се държи на стайна температура, микробите се размножават. Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма проблем за хората, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред нова телевизия.
Салмонелозата представлява токсикоинфекция, голяма група микроби, която се намира в много от храните”, уточни специалистът.
В четвъртък от Агенцията по храните съобщиха, че над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е достигнало българския пазар и до трапезата на българина.
„Ако сме пипнали заразено пиле и докоснем друго месо, което се съхранява на топло, след няколко часа вече то ще е опасно за ядене. Опушеното месо също крие риск”, каза още Кантарджиев.
Той допълни, че през последния месец няма завишаване на броя на заболелите от салмонела. По думите му микробът предизвика стомашно-чревни проблеми.
Проф. Кантарджиев обясни, че разпространението на бактерията може да се контролира с термична обработка и добавяне на консерванти. „Салмонелата е най-опасна за деца и бременни жени”, предупреди експертът.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Терористът на коледния базар в Германия бил противник на исляма
Орбан обвини имиграцията за нападението в Магдебург
PISA: Българчетата са най-функционално неграмотни в Европа. Къде сме година след теста
Орбан: Преминаваме от военно време към ера на мир