Проф. Кантарджиев: Няма нито едно научно доказателство, че маските са вредни

Изолацията и носенето на маски са ликвидирали морбилито у нас през пролетта

OFFNews 21 септември 2020 в 10:36 8214 1

Снимка Архив

Няма нито едно научно доказателство, че маските са вредни. Това каза по bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ.

Той уточни, че в центъра, който оглавява, са направили специално проучване, но никъде не са открили научна статия, която да е против тези предпазни средства.

"Казва се, че не предпазват на 100%, но имат значение. Правени са математически модели – в САЩ се доказа, че при разпространение 1:2 (един човек заразява двама), ако се носят маски индексът става около 1. Не се спасява напълно положението, но намалява броят на заразените", коментира експертът.

Според него замърсяването на маската при падане или носене в джоба/чантата е приемлив риск, все пак трябва да се носи в коридорите, където има струпване на повече деца на едно място.

"Не смятам, че ще се стигне до масово затваряне на училища. Родителите са разумни. Ако беше по-малко говоренето на някои, включително лекари, срещу маските и срещу мерките, щеше да е по-добре, каза проф. Кантарджиев.

Той цитира изказване на проф. Робърт Редфийлд, директор на най-големия център по контрол на заболяванията в САЩ пред Сената, според когото защитата на маските е почти равна на защитата, която осигуряват ваксините

Проф. Кантарджиев обясни първоначалните инструкции маски да носят само болните, с дефицита на тези предпазни средства в световен мащаб. Сега има достатъчно, увери той.

Според него от тази седмица се очаква увеличаване на случаите на заразени в училищата, но по думите му мерките са адекватни.

"Това, че се даде възможност на място да се решават нещата, според мен е най-добрата крачка в ограничаването на случаите, защото всеки регион е различен, зависи от опита, сърцето, интелекта на директора какви мерки ще вземе", каза професорът.

"Извънредната епидемична обстановка трябва да продължи. Доц. Кунчев е предложил удължаване до края на ноември, да се надяваме дотогава да удържим, да няма много рязко увеличаване, масовата изолация не е добро решение за хората", каза още проф. Кантарджиев.

По думите му протестите не са довели до рязко увеличаване на случаите заради хубавото сухо време.

Специалистът обясни и как да различим грипна от коронавирусна инфекция:

"Коронавирусът се развива бавно – първия ден те боли гърло, на втория имаш 37 градуса температура, на третия ден 38 градуса, на 4-5-ия ден започваш да кашляш непродуктивно, на 6-ия имаш задух – това е коронавирус. Докато при грипа симптомите се разгръщат за два часа - втрисане, болки в ставите и мускулите, температура, хрема..."

Проф. Кантарджиев съобщи още, че изолацията и носенето на маски са ликвидирали морбилито у нас през пролетта, което е много голям успех. 

По думите му тази година активните грипни щамове са 4. Първата партида противогрипни ваксини вече е изчерпана. Вторият внос се очаква в средата на октомври.

"Ако детето киха, има температура, тече му носът, нека остане вкъщи", посъветва експертът и припомни, че вече има тестове, които могат да разграничат грип от коронавирус. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4006

1

yetti

01.10 2020 в 11:19

Относно заглавието:

Тук има цитирани 15 изследвания, според които НЯМА полза от носенето на маски (основно при хирургически операции)
https://naturallyhealthynews.com/masking-the-truth/

По тази логика може вместо маски да носим обеци и ползата ще е същата
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки