Проф. Каменов: Остеопорозата е по-смъртоносна за мъжете

OFFNews 20 октомври 2023 в 09:41 881 0

Здравко Каменов

Снимка УМБАЛ "Александровска"

проф. Здравко Каменов

Остеопорозата е по-смъртоносна при мъжете, защото сред тях се отчитат около една трета от всички фрактури на бедро, а бедрените фрактури са с по-тежка прогноза. Това каза за БТА проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница.

Възможно е човек да счупи прешлен без да разбере, твърди специалистът. Мъжете имат два до три пъти по-малко фрактури в сравнение с жените, но те са по-смъртоносни, защото се случват в по-напредналата им възраст. Фрактурите на гръбначен стълб водят до по-силна болка, но рискът от фатален изход е много по-малък. По думите на проф. Каменов след бедрена фрактура мъжете умират по-често, отколкото жените, защото се залежават, а и в по-напреднала възраст вече имат повече от две хронични заболявания.

Рисковите фактори 

Рисковите фактори за поява на остеопороза при мъжете и жените са идентични - прием на някои медикаменти, прием на повече от три кафета на ден, тютюнопушене. Хормоните са тези, които основно управляват костния метаболизъм. Когато е понижено нивото на тестостерона, което по принцип след 30-годишна възраст намалява, има риск от поява на заболяването. При някои мъже нивото на тестостерон намалява значително по-бързо. Тестостеронът и естрадиолът са необходими за мъжките кости, но когато са намалени нивата и на двата хормона, рискът от поява на остеопороза е значително по-голям.

Опасните кортикостероиди

Кортикостероидите са типичен пример за увреждане на костта, когато се приемат по-дълго време, примерно три месеца в по-ниски дози или за по-кратък период, но в по-висока доза. Много механизми има, по които кортикостероидите влошават костното здраве, но винаги, когато има дълготрайно лечение с тях, трябва да се приема достатъчно витамин Д и да се осигури, ако е възможно, достатъчно физическа активност, казва професорът и уточнява, че мехлемите и капките за нос, които съдържат кортикостероид, както и инхалаторните кортикостероиди, имат много малък или никакъв ефект върху нарушаването на плътността на костите.

Високите дози на тиреоидни хормони, както и психотропните средства, също повлияват негативно плътността на костите. Те, от една страна, повишават разграждането на стероидните хормони в черния дроб, какъвто е витамин Д, а от друга страна потискат половата ос, увеличава се пролактинът и това се отразява неблагоприятно на костите.

Рисковете на ниското тегло и активния спорт

Ако младите момичета спортуват много активно, особено спортове, в които се изисква издръжливост или спортове, в които има тегловни категории, се развива т.нар. женска атлетическа триада. Това означава, че ниският енергиен внос и големият енергиен разход водят до последващи нарушения в менструалния цикъл, дори до спиране на менструацията и развитие на остеопороза, посочва лекарят. По думите му има жени, чиято менструация спира на 25-30-годишна възраст. Те трябва да преминат на хормонално лечение, за да имат прилично костно, а и не само костно, здраве. Една ранна менопауза забързва стареенето на женския организъм, каза още той.

При мъжете се проявява мъжка атлетическа триада, която се среща при бегачи на много дълги разстояния, скачачи, спортисти в различни тегловни категории, които трябва да поддържат ниско тегло, въпреки огромната си физическа натовареност. При тях резултатът е намаляване на тестостерона, влошаване на спермалните показатели и влошаване на костното здраве или поява на остеопороза.

Как да се предпазим

Превенцията на остеопорозата е в балансирано хранене, нормална физическа активност и премереното излагане на слънце. Фотозащитата намалява продукцията на витамин Д в кожата, а витамин Д е изключително необходим за костното здраве. Здравословното хранене изключва нискомаслени, високомаслени, кето диети, високобелтъчни, нисковъглехидратни, високовъглехидратни - такова еднотипно хранене крие рискове. Храната трябва да вкслючва млечни продукти и риба, за да се поема достатъчно количество калций и витамин Д, препоръчва ендокринологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика