Проф. Иво Петров: Доплащането в болниците е добре регламентирано, но е доста неорганизирано

OFFNews 20 декември 2019 в 09:40 2084 0

Снимка Архив

Доплащането в болниците е добре регламентирано, но в момента е доста неорганизирано и това доплащане от джоба нарушава модела на солидарност в здравната система. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ проф. Иво Петров, медицински директор на частна болница и зам.-председател на Столичния общински съвет.

"Не смятам, че правилната линия на поведение е да има разделение в обществото, както между лекари и граждани, така и между лекари и медицински сестри." 

Проф. Петров посочи, че в много болници младите лекари специализанти получават много по-малко от медицинските сестри. Не е тайна, че поне 30% от младите лекари при завършване заминават за чужбина, допълни той.

Той коментира и разликата между здравните дейности в общинските и частните болници.
Според него не трябва да има разлика между частните и държавните болници, още повече, че това е залегнало в конституцията.

Когато една болница се управлява добре и се прилагат всички стандарти в лечението и здравеопазването, не би трябвало да има разлика, смята професорът.

Кешовите плащания „от джоб“ трябва да бъдат минимизирани и да станат част от една добре работеща допълнителна застраховка или осигуровка.

Това е идеята на различните организации, които в момента работят с министерство на здравеопазването - да се постигне по-добър, по-предвидим модел, допълни проф. Петров.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)