Проф. Ива Христова: Има огнища на маймунска шарка у нас

OFFNews 18 юни 2024 в 08:59 3250 4

Ива Христова

Снимка БГНЕС

проф. Ива Христова

Заразеният с маймунска шарка (вариола) не е пътувал в чужбина, което означава, че е имал контакт с вируса на родна почва. Очевидно има отделни огнища. Може би протичат и леко, но достатъчно, за да заразяват“.

Това каза по bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите ѝ може да се очаква, че вероятно ще има и други случи на маймунска шарка, защото „инфекцията тлее“.

Вчера от Центъра съобщиха за потвърден случай на маймунска вариола в София.

Какво е маймунска шарка?

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, което причинява симптоми на остра вирусна инфекция (треска, главоболие, мускулни болки) и обрив, който наподобява пъпки или мехури.

През 2022 г. за пръв път в Европейския съюз и по света са докладвани голям брой случаи в държави, в които заболяването не е било разпространено. По време на епидемията през 2022 г. в ЕС са съобщени над 20 000 случая. Тези случаи не са свързани с пътувания до места, където в миналото е било известно, че циркулира вирусът на маймунската шарка.

Болестта е идентифицирана за първи път през 1959 г. в зоопарка на Копенхаген сред маймуни. Това е причината тя да бъде наречена и с това име, макар че при естествени условия боледуват предимно някои африкански видове гризачи. Разпространена е в Централна и Западна Африка. Първите случаи на шарка по маймуните при хора са наблюдавани през 1970 г. През 2003 г. възниква и огнище в САЩ.

СЗО: Дългият COVID, жегите и маймунската шарка са здравните предизвикателства пред Европа

Как се предава маймунска шарка?

Маймунската вариола се предава при директен контакт между болен и здрав човек, заяви проф. Христова. По думите ѝ директният контакт с обрива на болен е това, което води до инфекция.

„Не е доказан половият път на предаване. Доказано е предаване от майка на детето ѝ, както и предаване по респираторен път – от близко разстояние, при говорене или кашляне. Но основният начин за предаване на вируса е директен допир“, обясни тя.

Вирусът на маймунската шарка заразява и преди появата на първите симптоми

Какви са симптомите?

Симптомите включват обриви, които може трудно да се разграничават от другите подобни инфекции и до известна степен — от варицелата. Хората с маймунска шарка често имат комбинация от повишена температура, главоболие, втрисане, изтощение, подуване на лимфните възли, болки в гърба и болки в мускулите, лезии на лигавиците и кожен обрив. Обривът може да се появи преди или след другите симптоми и обикновено е разположен по лицето, ръцете, краката, около гениталиите или ануса.

Кожните лезии често се появяват първо като петна, които се превръщат в пълни с течност мехури, след което се образуват корички и струпеи, преди кожата да заздравее напълно. Повечето хора, които се разболеят от маймунска шарка, се възстановяват без усложнения. При новооткрити случаи на маймунска шарка трябва да се направи медицинска оценка на тежестта и рисковите фактори (напр. основни заболявания или лекарства, влияещи на имунната система, нелекувана ХИВ инфекция и др.). При тежка проява на заболяването може да се наложи хоспитализация и/или лечение с антивирусни препарати.

„Обикновено заболяването протича много леко, особено при ваксинираните срещу вариола“, каза Ива Христова. 

Как да се предпазим?

Заразяването с маймунска шарка може да се предотврати, като се избягва близък контакт със заразени хора и се спазва добра хигиена.

„Обривът е видим, ясен. Той невинаги е по цялото тяло, а е в района, където е станало заразяването“, обясни проф. Ива Христова. При съмнение за маймунска шарка е добре болният да се изолира и веднага да потърси лекарска помощ, уточни тя.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  2550

  4

  alfakentavur

  18.06 2024 в 11:35

  Също както за СПИН беше пусната отначало такава "информация". Което доведе до там, че много хетеросексуални се заразиха, защото знаеха, че това е болест "само при гейове" и не взимаха предпазни мерки.
  И с тази болест, ако стане така, вече няма да е предимно при мъже, спали с други мъже.
  Венсеремос!

  12000

  3

  Alemar

  18.06 2024 в 11:18

  Наистина чудничко...
  Мнозинството от случаите се наблюдава при мъже имали полови взаимоотношения с други мъже.

  https://www.who.int/azerbaijan/news/item/26-08-2022-perceptions-of-monkeypox-from-those-most-at-risk--men-who-have-s ex-with-men-having-multiple-sexual-partners

  1017

  2

  IvoIvo

  18.06 2024 в 11:13

  Чудничко...

  528

  1

  user4eto

  18.06 2024 в 10:39

  Понеже Ганьо не го лови ни Covid ни птичи грип, сега Ганьо може да пребори и маймунската шарка.

   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите