Проф. Илко Гетов: Смяната ми е политическа поръчка

OFFNews 21 октомври 2022 в 10:04 2134 0

проф. Илко Гетов

Снимка Архив

проф. Илко Гетов, досегашен председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти

Със смяната ми като председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) министърът изпълнява политическа поръчка. Аз с него не съм се виждал, откакто е назначен, дори за 10 минути работна среща.

Така коментира по bTV проф. Илко Гетов освобождаването си от длъжност, което стана факт с решение на служебното правителство в четвъртък. Той бе назначен на позицията през юни от редовното правителство, по предложение на проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването от "Продължаваме промяната".

Вероятно има много големи апетити, защото се следят всички процеси в системата и това е последната стъпка преди разходването на публични средства за даден лекарствен продукт, добави той.

В отговор до медията от Министерството посочват, че мотивът за смяната на председателя е "подобряването на ефективността на изпълняваните от съвета функции".

"Ефективността на един такъв орган се преценява по това има ли забавени процедури. До този момент нямаме нито една забавена процедура по вина на съвета", посочи проф. Гетов. Той уточни, че в момента са в ход 10 процедури за нови лекарства или за нови показания на вече одобрени.

Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти преценява кои лекарства и на каква цена ще се заплащат от НЗОК. Той проследява и ефекта от терапиите с нови медикаменти. Паричният фонд, с който се оперира е в размер на 1,5 млрд. лв.

Според председателя на Българския фармацевтичен съюз магистър фармацевт Велина Григорова рокадата в регулатора може да забави процедурите, а оттам и лечението на пациенти с нови терапии.

Това означава, че тези лекарства няма да могат да влязат в списъка за реимбурсиране и някои от пациентите няма да могат да получат платена от Касата терапия, каза Григорова.

Списъкът за реимбурсиране е списъкът с лекарства, които плаща НЗОК, ако те не влязат в него до края на тази година няма да се плащат с публични средства от 2023, а евентуално от 2024 г.

Мястото на проф. Илко Гетов ще заеме проф. Мила Власковска, доктор по медицина, проф. по фармакология и член кор. на БАН. Власковска е била представител на страната ни в Европейската агенция по лекарствата и зам.-министър на здравеопазването в първия кабинет на Бойко Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови