Проф. Галина Кирова: Ние сме с най-много рентгенови апарати на глава от населението в Европа, но всички са морално остарели

OFFNews 02 декември 2019 в 15:37 3798 0

"България разполага с най-много регистрирани рентгенови апарати на глава от населението в Европа, но всички много отдавна са морално и физически амортизирани", каза проф. Галина Кирова по БНР и обясни, че все още работят апарати на повече от 25 години, а оттогава технологията и философията на тази специалност са се сменили многократно. Проф. Кирова е директор на Клиниката по образна диагностика в болница "Токуда" и главен координатор на Съвета по образна диагностика към министъра на здравеопазването.

По думите й много от тези апарати не са адекватно поддържани, не се прави качествен контрол - този процес не е дори залегнал във финансовата рамка на лечебните заведения, а това е скъпо и много директори не могат да си го позволят, дори да искат. Тя уточни, че в България има най-много апарати, но при най-ниска използваемост:

"Когато се купува една такава машина за близо 1 милион, логично е да се калкулира колко пациенти ще преминат през нея, за да може тя да се изплати. И за да може, когато тя остарее - морално и материално, болницата да направи нова инвестиция и да подмени апаратурата. Всичко това не съществува", категорична бе проф. Кирова.

Според нея преди 10 години са изхарчени много пари по европейски проекти, без оценка от какво имат нужда лечебните заведения. Закупени са били нисък клас апарати, защото са най-евтини, каквото е обикновено едно от заданията на този тип търгове.

"Много далече сме от световните тенденции", каза в заключение проф. Кирова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови