Проф. Балтов: Пандемията е свършила, но COVID съществува, да не се отпускаме

OFFNews 01 април 2022 в 09:51 931 0

Снимка Архив/БТА

Подкрепям отмяната на някои мерки, защото две години наистина са много, но не трябва да се отпускаме. Пандемията е свършила, но COVID съществува. Това каза по БНТ проф. Асен Балтов, депутат от ПГ ГЕРБ-СДС и член на Комисията по здравеопазване в НС.

Той припомни, че все още има близо 2000 души в болница, над 200 в интензивни отделения, а позитивните проби са над 8%.

Балтов коментира дебатите по първо четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето. Според него от документа не става ясно, какво ще се плаща на медиците оттук нататък:

Не ни беше даден точен отговор какво ще се плаща, едва ли не като приемем закона ще стане ясно. Плащанията са три вида – единият са 600, 360, 120 лв., които би трябвало да се превеждат до края на юни, но за да се случи, законът трябва да се промени. Има осигурени пари в бюджета, но няма механизъм. Другите са тези 1000 лв за първа линия, те се делят на две – едните са при второстепенните разпоредители каквито са РЗИ, Спешна помощ, НЦЗПБ и другите са болниците – там пък мисля, че изобщо няма предвиден финансов ресурс в бюджета и не е ясно откъде ще дойдат пари, каза депутатът.

Дебат за извънредната обстановка: Да лекуваме болните, без да ограничаваме правата на здравите

По думите му в момента се водят преговори между НС на НЗОК и БЛС с увеличение на клиничните пътеки болничните заведения да бъдат компенсирани. Категорично се знае, че от днес личните лекари не получават пари за първа линия, посочи той. 

Според него най-ощетени са големите болници, "които буквално бяха залети с COVID"  и не са имали възможност да лекуват други пациенти.

В момента тези пациенти остават отново при тях и се оказва, че едни други болници, които са си работили спокойно ще получат повече пари отколкото тези държавни болници, посочи Балтов и допълни, че парламентарната му група е предложила да се създаде "студен резерв", с който да се осигуряват плащанията за първа линия.

Той беше категоричен, че пациентите с коронавирус в столицата трябва да се лекуват само в лечебните заведения, които имат инфекциозни отделения - Инфекциозна болница, "Св. Анна" и ВМА.

По думите му COVID кризата и ваксинацията са "оставени на автопилот". 

Въпреки че стартира кампания, вчера са поставени 50 първи дози, 10,3% от населението е с бустер и по-малко от 30% е с две дози, реално от май месец 2021 вече имаше достатъчно ваксини, които можеха да поемат изцяло потребностите, но не се направи кампания. Служебният министър Кацаров беше един изключителен... няма да казвам какъв и по никакъв начин това не тръгна, каза Балтов.

Според него ниските нива на разпространение на инфекцията, въпреки малкото ваксинирани у нас, са резултат от големия брой преболедували. Лекарят препоръча в градския транспорт и в закрити помещения без вентилация да се носят маски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!