Проф. Александрова: Грипът може да дойде по-рано, но няма да е опасен

Поставянето на противогрипна ваксина е препоръчително за хората над 65 години, за децата под 2 години, за бременните и скоро родилите жени, каза вирусологът

OFFNews 27 септември 2023 в 08:37 2938 0

Радостина Александрова

Снимка БТА

проф. Радостина Александрова, вирусолог

Възможно е грипният сезон при нас да започне с четири до шест седмици по-рано, отколкото през сезоните преди пандемията. Затова не е изключено пикът на грипа също да настъпи изпреварващо - в края на декември 2023 г. или началото на януари 2024 г. (обикновено е през януари-февруари).

Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в интервю за БТА.

Тя цитира изследване на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, което показва, че при хората, ваксинирани срещу този вирус, вероятността да попаднат в болница с грип е била наполовина по-малка (с 52%) в сравнение с неваксинираните.

Тази информация е важна, защото потвърждава, че ваксината срещу грип осигурява защита срещу сериозни последствия. Нейната ефективност зависи и от съвпадението между включените в състава й вируси и циркулиращите щамове на грипа, каза проф. Александрова.

По думите ѝ новините от Австралия и от няколко други южни държави са добри, тъй като според данните не е имало изненадващи и опасни въздействия от грипа.

Като превенция срещу усложнения и тежко протичане на грипа вирусологът препоръчва ваксинация за хората над 65 години, за децата под 2 години, за бременните и скоро родилите жени.

Най-добре е противогрипните ваксини да се поставят до края на октомври, преди началото на грипния сезон, посъветва проф. Александрова.

Разпространението на COVID-19

След няколко месеца на много ниски нива на разпространение на SARS-CoV-2, нарастването на случаите на COVID-19 в САЩ и на Стария континент вече е налице. Покачването започна още през август, за което на 17 август 2023 г. съобщи и Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC), каза тя.

Вирусът не спира да се променя и това не бива да ни учудва, нито фактът, че всеки следващ негов вариант, който успява да се наложи и да привлече вниманието ни, бяга по-успешно от имунния отговор в сравнение с предишните. Към момента няма данни за вариант на SARS-CoV-2 с повишена тежест на клиничната картина, съобщи проф. Александрова.

Тя отбеляза, че коронавирусът продължава да е рисков за възрастни хора и за хора със съпътстващи заболявания, при които може да предизвика тежко и животозастрашаващо заболяване.

Това е причината, поради която при тези групи хора се препоръчва поставянето на актуализираната моновалентна ваксина срещу този вирус - "осъвременена" в съответствие с циркулиращите в момента варианти.

Проф. Радостина Александрова подчерта, че дългият COVID-19 продължава да е сериозно предизвикателство. Тя отбеляза, че според публикация в "Nature Reviews Microbiology" от 17 април 2023 г., това е инвалидизиращо заболяване, което се среща при най-малко 10% от инфекциите със SARS-CoV-2. Описани са повече от 200 симптома, засягащи множество органи и системи. 

Респираторен синцитиален вирус (RSV)

Тази година за първи път разполагаме с две ваксини срещу RSV, одобрени за хора на 60 и повече години. Едната от тях има зелена светлина за приложение и при бременни жени, като идеята е изграденият от майката имунитет да се предаде на бебето и да го предпази през първите шест месеца от живота му - най-критичният период по отношение на тази инфекция, каза проф. Александрова.

Защо е важно това? Над 90% от децата се срещат с RSV през първите две години от живота си и обикновено той протича като настинка и отминава за една-две седмици, обясни вирусологът.

Проф. Александрова уточни, че не така стои въпросът обаче при рискови групи деца, към които спадат децата, които са родени преждевременно; които имат хронично белодробно или сърдечно заболяване; с нервно-мускулни нарушения, включително със затруднения при преглъщане или изчистване на слузни секрети; с отслабена имунна система.

Особено уязвими са децата на шест месеца или по-малките. При тях вирусът може да засегне долните отдели на дихателната система и да предизвика бронхиолит (възпаление на малките дихателни пътища в белия дроб) или пневмония (инфекция на белите дробове).

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) две до три от всеки 100 бебета, инфектирани с RSV, може да се наложи да бъдат хоспитализирани. Другата уязвима група хора са възрастните на 65 и повече години, особено при наличие на белодробни и сърдечни заболявания, и при проблеми с имунната система.

Може ли се поставят няколко ваксини едновременно

През този сезон за първи път ще разполагаме с ваксини и срещу трите вируса - грип, SARS-CoV-2 и RSV. Ваксините срещу грип и КОВИД-19 може да бъдат поставени едновременно (на две различни места) - практика, която беше прилагана често през последните два грипни сезона. И тъй като ваксината срещу RSV е сравнително нова, все още не разполагаме с данни дали е възможно да се прилага едновременно с други ваксини, обясни проф. Радостина Александрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика