Пробив на български лекари дава надежда при рак на ларинкса

Специалистите са открили маркери, от които зависи дали ще има разсейки

OFFNews 12 декември 2022 в 11:57 2154 0

публикация

Снимка Скрийншот

Публикация в Scientific Reports

Екип от български учени, начело с доц. д-р Тодор Попов, хирург в УНГ клиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, са направили пробив в диагностиката на рака на ларинкса. Резултатите са публикувани в Scientific Reports - издание от портфолиото на едно от най-авторитетните научни списания в света – Nature.

Българските учени са открили биомаркери, които показват полето на канцеризация при тумори на ларинкса. Получените резултати са следствие от проект към Фонд „Научни изследвания“ на МУ- София. Той е разработен съвместно с Центъра по молекулярна медицина, в който участват експерти от различни специалности, между които специалистите по генетика Гергана Станчева, Силва Кюркчан, Вероника Петрова, Стиляна Панова и др. Пет години денонощен труд е коствало на младия екип докато стигне до впечатляващото откритие.

Какво представлява полето на канцеризация?

Това е онази невидима част от лигавицата, в която се ражда рака. При операция за рак на ларинкса целта на хирурзите е да изрежат „до здраво“ тумора на пациента и по този начин да му дадат шанс за максимална преживяемост.

Понякога обаче, въпреки усилията на лекарите ракът, се завръща след 2, 3, 5 години и тогава може да е фатален. Причината за това е едно невидимо поле, обикновено с големина 4-7 см., с променени дъщерни клетки, което експертите наричат „поле на канцеризация“.

доц. Тодор Попов

Това иначе е нормална лигавица. Ако я подложим на хистологичен анализ, той ще покаже, че всичко е нормално. В клетките в нея обаче вече са започнали да се натрупват фатални мутации. Понякога е достатъчно да бъде добавена само още една, за да превърне тази тъкан в огнище на рака. Тези мутации са на микрониво и остават невидими за изследванията, с които разполагаме в момента. Това, което открихме, са микро рНК молекули, които ни позволяват да отграничим това поле на канцеризация, обяснява доц. д-р Тодор Попов, който в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ работи с пациенти със злокачествени заболявания в областта на главата и шията (карциноми на ларинкса, фаринкса, устната кухина).

Два екипа в света в момента работят по тази нова за медицинската наука материя -български и италиански учени, които обаче са се съсредоточили върху рака на фаринкса.

Българските специалисти са направили още едно важно откритие. Те са успели да изолират микро рНК, които са прогностичен белег за преживяемостта при напреднал карцином на ларинкса. При едни и същи характеристики на тумора, еднакъв стадий, абсолютно еднакво лечение, тези молекули буквално разделят пациентите на две групи.

При болните, които имат високи нива на тези молекули, преживяемостта спада на 40%, докато при другите, с ниски нива, преживяемостта е около 80%. Това дава възможност за първата група да се търсят специфични, таргетни терапии, които да променят негативната тенденция.

от ляво надясно: доц. Попов и доц. Стоянов по време на операция

Какво следва?

Дотук проектът е на хартия. Макар и изключително впечатляващи, данните са все още теоретични. Следващата голяма цел на българските учени е да вкарат научното си откритие в практиката като успеят да визуализират полето на канцеризация по време на операцията.

„Това би ни дало възможност да променим парадигмата и да търсим нови резекционни линии за тумора (границите в които трябва да бъде изрязан)“, убеден е доц. д-р Тодор Попов.

Карциномът на ларинкса е едно от най-често срещаните заболявания на горните дихателни пътища. Засяга около 2% от населението. Боледуват преимуществено мъжете (10 пъти по-често от жените), а най-рисковата възрастова група е 60-65 г. Основните фактори за развитие на заболяването са тютюнопушенето и употребата на алкохол (над 80% от пациентите са пушачи със „стаж“ в тютюнопушенето поне 10-20 години).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови