През септември България ще получи адаптирани COVID ваксини

OFFNews 15 юли 2022 в 13:44 1780 0

Богдан Кирилов

Снимка Министерство на здравеопазването

Богдан Кирилов, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата

В момента обект на оценка от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) са данните за адаптирани ваксини на двете разрешени за употреба РНК ваксини, от които България очаква доставки през септември.

Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в интервю за кампанията "Плюс мен".

До момента най-много данни има за адаптирани ваксини за подварианта ВА.1 на Омикрон, очакванията са първоначално да получат разрешение за употреба точно тези ваксини, а впоследствие и за вариантите ВА.4 и ВА.5, уточни магистър-фармацевтът.

По думите му разрешените за употреба ваксини срещу COVID-19 продължават да бъдат високоефективни за предотвратяване на хоспитализация, предпазване от тежко протичане на заболяването и дори смърт.

Анализ на наличните данни показва ясни ползи от ранното прилагане на втора бустер доза за защита на хората на възраст над 60 години.

Ранното прилагане на втора бустер доза от одобрените ваксини е изключително важно за най-рисковите групи, с цел предотвратяване на тежко заболяване и запазване на капацитета на здравната система. Такъв подход би имал най-голям ефект в държави като България, където вълната BA.4/5 започна и все още не е достигнала своя връх, казва Кирилов и подчертава, че през последните 2 години са натрупани солидни данни от реалната практика за безопасността на ваксините срещу COVID-19.

Изпитванията на комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип са на много ранен етап и не се очаква такава да бъде налична до края на 2022 г, посочва Богдан Кирилов.

Цялото интервю с директора на ИАЛ можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!