Преумората и прегарянето са взели два пъти повече жертви за година от COVID-19

Работна седмица от 55 часа седмично увеличава риска от инсулт с 35%, както и риска от смърт от инфаркт със 17%, посочват здравните експерти на СЗО

OFFNews 18 май 2023 в 09:23 1279 0

прегаряне

Снимка Pixabay

Проучване на Световната здравна организация

Преумората и прегарянето са взели повече от 745 000 живота само за една година. За сравнение, това е над два пъти повече от броя на американците, починали от COVID-19 през 2020 г., първата година от пандемията, показва скорошно проучване на Световната здравна организация (СЗО), цитирано от БГНЕС.

Липсата на ваканция или липсата на достатъчно време за почивка може да доведе до преумора и прегаряне, заключи психотерапевтът Джойс Мартер, автор на The Financial Mindset Fix: A Mental Fitness Program for an Abundant Life.

Тя посочи скорошно проучване на Световната здравна организация (СЗО), което установи, че преумората и прегарянето са допринесли за повече от 745 000 смъртни случая само за една година в Съединените щати, двойно повече от броя на смъртните случаи в тази страна от вируса COVID-19. първата година от пандемията.

Стресът е нормална част от живота и въпреки че има начини да се справите с него, но ежедневните усилия оказват сериозно влияние върху организма ни. Стресът може да увреди здравето на зъбите, да причини храносмилателни проблеми, да увеличи риска от рак на шийката на матката и да повиши кръвното налягане... това са само малка част от многото заболявания, които стресът може да причини. Точно както спортистите се нуждаят от почивка от физическо натоварване, почивката е жизненоважна за здравето, защото прекъсва цикъла на стреса, казва Ерин Енгъл, психолог в Нюйоркския университет.

Изследвания, като проучване от февруари 2023 г., публикувано в списанието Molecular Psychiatry, свързват хроничния стрес с повишен риск от повечето хронични заболявания, състояния на психичното здраве и дори когнитивни проблеми като нарушена памет и способност за учене.

Хроничният стрес засяга способността ни да останем ангажирани и продуктивни, да устоим на инфекции и да преборим лошия сън, добавя д-р. Енгъл.

Твърде много стрес води и до проблеми със сърцето. Джоя Турито, кардиолог в New York Methodist Hospital-Brooklyn-Presbyterian, твърди, че работохолиците са по-склонни да имат „характеристики тип А“, добре известен рисков фактор за сърдечни проблеми.

Изчислено е, че работна седмица от 55 часа седмично, увеличава риска от инсулт с 35%, както и риска от смърт от инфаркт със 17%, обяснява д-р. Турито.

Д-р Реха Кумар, главен медицински директор на Програмата за грижа за теглото в Ню Йорк, казва, че проучване от 2021 г. е установило, че възрастните с висок стрес са с 45% по-склонни да имат метаболитен синдром – група симптоми, които увеличават риска от сърдечни заболявания, диабет и други здравословни състояния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!