Повторното заразяване с COVID е все по-вероятно заради еволюцията на вируса

OFFNews 30 юни 2022 в 08:59 855 0

коронавирус

Снимка Pixabay

COVID-19

Медицински експерти предупреждават, че повторните инфекции с COVID-19 са все по-вероятни, тъй като пандемията се проточва и вирусът еволюира, предаде Асошиейтед прес.

Специалистите смятат, че ще има хора, които ще се заразят по повече от два пъти. Нови изследвания показват, че това може да доведе до по-висок риск от здравословни проблеми.

Засега няма подробни данни за хората, които са са заразили по повече от два пъти, въпреки че властите в някои от американските щати събират информация за повторните инфекции като цяло.

Ню Йорк, например, отчита около 277 000 отново заболели от общо 5,8 милиона с положителни резултати за COVID-19 по време на пандемията. Експертите обаче казват, че реалните данни са много по-високи, тъй като огромна част от направените в домашни условия тестове не са официално декларирани.

Редица публични личности наскоро се заразиха с COVID-19 за втори път. Сред тях са американският министър на здравеопазването и хуманитарните въпроси Хавиер Бесера и канадският премиер Джъстин Трюдо, припомня Асошиейтед прес. Сенаторът Роджър Уикър от Мисисипи пък заяви, че е дал положителна проба за новия коронавирус за трети път. Всички те съобщиха, че са напълно ваксинирани, а Трюдо и Бесера казаха, че са получили и подсилващи дози.

"Доскоро беше почти нечувано, но сега става все по-обичайно" да се срещаме с COVID-19 два, три или дори четири пъти, каза д-р Ерик Топол от изследователския център "Скрипс рисърч". "Ако не измислим по-добри защити, ще видим много повече от това".

Защо? Имунитетът от преболедуване и ваксинации намалява с течение на времето, като по този начин хората стават по-уязвими, обясняват специалистите.

Освен това вирусът еволюира, за да стане по-заразен.

Рискът от повторна инфекция е бил около седем пъти по-висок при подвариантите на Омикрон в сравнение с периода, когато разновидността Делта беше най-често срещаната, показват изследвания от Обединеното кралство.

Учените смятат, че мутациите на варианта Омикрон, на които се дължат огромна част от случаите на заболели в момента в САЩ, много добре се справят със заобикалянето на имунитета от ваксинация или преболедуване.

Специалистите не знаят защо точно някои хора се заразяват повторно, а други - не, но смятат, че това може да се дължи на няколко неща: здраве и биология; излагане на определени варианти; степен на разпространение на вируса в дадена общност; ваксинационен статус и поведение. Британски изследователи установиха, че хората са по-склонни да се заразят повторно, ако са неваксинирани, по-млади или са имали лека инфекция за първи път, отбелязва Асошиейтед прес.

Учените също не са сигурни колко скоро човек може да се зарази след преболедуване. И няма гаранция, че всяка следваща инфекция ще бъде по-лека от предишната.

Лекарите казват, че поставянето на ваксина и подсилваща доза е най-добрата защита срещу тежък COVID-19 и смърт, а има и доказателства, че също така се намалява вероятността от повторно заразяване.

Засега няма достатъчно документирани случаи на множество повторни инфекции, "за да се знае наистина какви са дългосрочните последици", каза д-р Питър Отес от медицинския колеж Бейлор в Хюстън, Тексас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови