Пациентски организации свалят доверието си от министъра на здравеопазването

ОFFNews 08 април 2014 в 09:44 3718 3

д-р Таня Андреева
Д-р Таня Андреева

Пациентски организации обявиха, че свалят доверието си от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева заради безотговорност на ведомството й към превенцията и лечението на алкохолни и наркотични зависимости.
Последните месеци се натрупаха няколко грешки на МЗ в различни области и въпреки разбиранията ни за подкрепа и диалог, не можем повече да правим компромиси за сметка на пациентите, обявиха от сдружение "Заедно с теб", което обединява Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички", Асоциацията на пациентите със сърдечно-съдови заболявания и Асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата "Усмихни се".
Те недоволстват срещу липсата на национална програма за превенция и лечение на зависимостите, която според тях прави невъзможна идеята процент от акцизите за алкохол и цигари да отива за здравеопазване.
В Закона за здравето е записано, че един процент от средства, постъпили в бюджета от акцизите върху тютюневите изделия и спиртните напитки, се използват за финансиране на националните програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества. 

Дори Националната стратегия за борба с наркотиците (2009-2013г.), по която миналата година бяха отпуснати средства за превенция и лечение на зависимости (но не от този чл. 53), изтече, посочват от "Заедно с теб".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!