Quantcast

Пациентски организации свалят доверието си от министъра на здравеопазването

ОFFNews Последна промяна на 08 април 2014 в 09:44 3347 3

д-р Таня Андреева
Д-р Таня Андреева

Пациентски организации обявиха, че свалят доверието си от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева заради безотговорност на ведомството й към превенцията и лечението на алкохолни и наркотични зависимости.
Последните месеци се натрупаха няколко грешки на МЗ в различни области и въпреки разбиранията ни за подкрепа и диалог, не можем повече да правим компромиси за сметка на пациентите, обявиха от сдружение "Заедно с теб", което обединява Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички", Асоциацията на пациентите със сърдечно-съдови заболявания и Асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата "Усмихни се".
Те недоволстват срещу липсата на национална програма за превенция и лечение на зависимостите, която според тях прави невъзможна идеята процент от акцизите за алкохол и цигари да отива за здравеопазване.
В Закона за здравето е записано, че един процент от средства, постъпили в бюджета от акцизите върху тютюневите изделия и спиртните напитки, се използват за финансиране на националните програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества. 

Дори Националната стратегия за борба с наркотиците (2009-2013г.), по която миналата година бяха отпуснати средства за превенция и лечение на зависимости (но не от този чл. 53), изтече, посочват от "Заедно с теб".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.04 2014 в 15:54

giotwer, пълноглавецо, ти ми казваш да го оставим в ръцете на специалистите? Ти, имаш ли представа за какво ниво на тотална некомпитентност, и още повече - напукизъм става дума! Това е просто събрана шайка чиновници с 0 мисъл за пациентитев тази измъчена държава.

08.04 2014 в 10:48

Всичките министри на това "експертно" правителство са за боклука.

08.04 2014 в 10:47

Всички пациентски организации трябва да се забранят.Вместо да искат от държавата да си правят фондации и да си решават проблемите.Идиотско е да плащаш по 18 лв месечно и да искаш да се лекуваш за 10 000 лв на месец.Оставете тези които разбират за какво иде реч да се оправят като не могат други да дойдат(ама не щото разни празноглавци от пациентски организации са решили това).Опитите за намеса са типичен пример за конфликт на интереси,само че,услужливо никой не подига този въпрос.