Пациентите с напреднал Паркинсон ще доплащат за лечението си

Методът, при който се имплантира устройство за дълбока мозъчна стимулация, е напълно безплатен от 2019 година, но сега ще струва 6000 лв.

OFFNews 10 април 2024 в 08:30 921 0

НЗОК

Снимка Янка Петкова

Национална здравноосигурителна каса

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вече изисква доплащане от пациентите с напреднал Паркинсон при имплантиране на устройство за дълбока мозъчна стимулация. Устройството-генератор подава нискочестотен ток по електроди към мозъка, който въздейства на определени центрове и тушира неприятните симптоми на паркинсона. Болните имат по-добър живот и по-дълго остават независими от чужда помощ.

Методът, който е напълно безплатен за пациентите от 2019 година, сега ще им струва 6000 лв. Хората с вече имплантирани устройства ще заплащат същата цена при подмяна на батерията. Това се налага на всеки четири години. Новината шокира пациенти и породи отказ от лечение поради невъзможността им да си го позволят финансово. Затова в навечерието на 11 април – Световният ден за борба с болестта на Паркинсон, лекари и пациенти призовават Здравната каса да промени становището си.

Решението е изненада и за лекари, и за пациенти. То не е коментирано предварително и е дошло съвсем неочаквано.

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – водещата болница при лечението на болестта на Паркинсон с метода дълбока мозъчна стимулация, са получили писмо с новината след 1 януари. Наложило се вече одобрени за безплатно лечение пациенти да бъдат информирани пост фактум, което им се е отразило крайно негативно, информира проф. д-р Красимир Минкин, специалист-неврохирург. Именно неговият екип въвежда дълбоката мозъчна стимулация в България през 2013 г.

Получихме официално писмо от НЗОК, че медицинските изделия вече не са в списъка с изделия, които се реимбурсират напълно. Причината е, че производителите на устройствата са увеличили цените им с 10%. Имаше различни варианти да се запази стабилността на НЗОК, но да не бъдат карани пациентите да доплащат – например да се намали годишният лимит процедури. Не бяхме предварително информирани, никой не се допита до лекарите, до пациентите. Взимането на такива решения без участието на лекарите, пациентите и пациентските организации, само от страна на НЗОК, без обсъждане води до това един от методите, какъвто е ДМС, да бъде дискриминиран спрямо другите методи на лечение и съответно да бъдат дискриминирани и пациентите, коментира проф. Красимир Минкин.

Болницата възразява пред Касата и посочва, че методът е най-старият и утвърден в цял свят при борба с напреднала Паркинсонова болест. Той е и най-евтин в сравнение с други два метода за лечение с медикаменти и е доказано с най-малко усложнения. Въпреки това засега положителен отговор от НЗОК няма, но лекарите се надяват на диалог за премахване на доплащането поне през следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата