Москов: Безплатни лекарства ще има във всяка аптека

OFFNews 27 юли 2015 в 08:34 11482 8

Аптеките, които подписват договор с Касата, ще имат задължително на рафтовете си напълно безплатно лекарство за всеки пациент със социално значимо заболяване. Нито един здравноосигурен няма да дава нито лев от джоба си за лекарства. Това заявява министър Петър Москов в интервю за "Труд".  

„В момента в някои аптеки липсва напълно платеният генеричен продукт, който, да кажем, е 5 лв. и пациентът е принуден да си купи оригиналния аналог, който обаче е 55 лв. Описаният проблем се наблюдава в малките населени места, където следващата аптека е на десетки километри. Още нещо - с фармацевтичния съюз сме в нелоша степен на подготовка на текстовете, които дават възможност за създаване на мобилни аптеки. Това е решението за отдалечените, труднодостъпни и малки населени места, в които няма фармацевтични обекти. Държавата ще гарантира осигуряване на специални автомобили, които ще бъдат оборудвани с хладилна техника и всичко необходимо. За да може хората от далечно селце да знаят кога по ясен график ще пристига мобилната аптека и те ще могат да си вземат лекарствата", категоричен е Москов.

По думите му пустеещите имоти и терени на болниците, които никога не са били предмет на медицинска дейност и не са били нужни за нея, ще подлежат и без законова промяна на концесиониране:

„В правителството и с Министерството на финансите работим всички тези терени, които са точно 302 и днес са тежест на болниците (защото им се плащат данъци, такси, охрана), да могат да бъдат договорени за концесия, за отдаване под наем или продажба. А това е начин за стопяване на задълженията на болниците. Подобно действие не е свързано с политическа доктрина - дясна или лява, а със здравия разум. Т.е. когато имаш нещо, което никога не си използвал и не ползваш, а ти носи разходи, по-добре да намериш начин да ти донесе пари", коментира Москов. 

Най-важното
Всички новини