Пациенти с рак, сколиоза, Алцхаймер ще подпомагат проекти от дарителската програма ''Заедно за здраве''

OFFNews 07 февруари 2024 в 17:30 750 0

Заедно за здраве

Снимка PR Care

Наградени участници в дарителската програма "Заедно за здраве"

Грижа за по-доброто качество на живот за пациенти с рак, сколиоза, Алцхаймер, психични заболявания ще осигуряват проекти, спечелили в дарителската програма "Заедно за здраве". Програмата на ТЕВА - България финансира пациентски и неправителствени организации за втора година. Наградените шест от общо 26 кандидатствали проекта бяха отличени на специална церемония.

Нуждата от психоподкрепа и достъп до медицински грижи откроиха проекти на пациентски организации

Сред одобрените е проектът „За по-качествен живот с диагноза рак“ на Българска асоциация на хора с онкологични и други заболявания „Живот“ с председател Минка Арабаджиева. Целта му е "запазването или възстановяването на психологичния и емоционален статус, физическата активност и социалната адаптация на онкоболните и семействата им" в община Хасково. Създател на асоциацията е Минка Арабаджиева, онкоболна, чиято мисия е "достоен живот и добро самочувствие за повече онкоболни".

Наградата връчи Веселина Джамбазова от Асоциация на деца с бъбречни заболявания, миналогодишен победител в програмата. Тя сподели, че по техния проект са успели да прегледат 500 деца от градове, в които няма болница и клинична лаборатория. „Родителите бяха доволни, че има лекар, който да се погрижи за здравето на техните деца. Това ни окуражава да продължим с прегледите и тази година“, заяви г-жа Джамбазова.

Минка Арабаджиева, Българска Асоциация на хора с онкологични и други заболявания „Живот“ (вляво), наградата е връчена от Веселина Джамбазова от Асоциация на деца с бъбречни заболявания

“Арт-терапевтична и когнитивна рекреация за подобряване на ежедневието на лицата с деменция“ на фондация “Състрадание Алцхаймер България” е друг отличен проект. Цел на проекта е когнитивното възстановяване за подобряване на ежедневието на лицата с деменция в домовете за пълнолетни лица с деменция в Разград и Казанлък.

Наградата връчи Наталия Григорова от Българската Хънтингтън асоциация. „Нашата асоциация оказва психо-социална подкрепа на хора с редки болести, за които в 95% от случаите няма лечение. Благодарение на проекта успяхме да направим над 250 консултации със психолог, социален работник и арт-терапевт и проведохме 12 групи за подкрепа както за пациенти, така и за грижещите се за тях“, отчете се г-жа Григорова.

„Хората с деменция наистина имат нужда да бъдат подкрепени с жест, с усмивка, с докосване и с внимание, защото емоциите при тях са съхранени до последно. Важно е също да им бъде дадена възможност да покажат какво могат, въпреки тежкото си състояние. В заниманията по арт-терапия и плетене дементноболните се чувстват добре“, заявиха Красимира Йорданова и Елена Трифонова от фондацията.

Преобразяването на детското отделение в болницата в Карнобат е новата цел на проект "Светулка" на Фондация "За доброто", която също е сред отличените. 

Наградата връчи председателят на сдружение „Югозападен обществен информационен център“ Красимир Кръстев. „Направихме тренинги за онкоболни така, че да им се съхрани достойнството и да се откъснат от мрачните мисли. Използвахме иновативни методи, които нарекохме „Слънчево колело“. Убедихме се, че това много помага онкоболните да искат да продължат да живеят активно и след болестта“, сподели г-н Кръстев.

Надежда Рангелова и Димитрани Спирова, фондация "За доброто"

"Включихме се с удоволствие в прекрасната инициатива на ТЕВА. С парите от програмата ще закупим детски болнични легла за деткото отделение в Карнобат. Проект „Светулка“ прави нещо много по-голямо от промяната на средата в детските болнични отделения. Приятната среда помага в лечебния процес на децата, но променя и лекарите, и сестрите, носи усмивки на лицата им и ги вдъхновява. Промениха се и нагласите на обществото, което активно се включва в преобразяването на детските клиники“, заяви Димитрина Спирова от фондация „За доброто“.

Пихологическа помощ на деца и възрастни със сколиоза, както и на техните семейства ще бъде оказвана по проект "СколиХелп" на Фондация "Живот със сколиоза". 

Наградата връчи Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия. „Децата в Центъра за деца и младежи с тежка епилепсия нарисуваха картините, които сега се връчват на всеки от наградените проекти, и омесиха питка за гостите на церемонията. Тези прекрасни моменти, които изживяваме всички заедно, също лекуват децата. Чрез нашия проект „Пътешествие в познанието“ обиколихме различни райони от България и научихме доста за билките, събрахме и хербаризирахме билки. Децата са щастливи, когато им се даде шанс да покажат какво могат“, сподели г-жа Събева.

"5000 семейства в България имат дете със сколиоза. Това е много тежко заболяване, което поразява цялото семейство. „За сколиоза не се прави мониторинг в училищата и само трима специалисти я лекуват адекватно“, сподели Силвия Гордеева от фондация "Живот със сколиоза".

Силвия Гордеева от фондация "Живот със сколиоза" с дъщеря си

Сред спечелилите финансиране по програма "Заедно за здраве" е и проектът "Подобряване на качеството на живот и подкрепа за раково болни пациенти" на Сдружение "Интайм Ер Ем". Целта на проекта е подкрепа и образователни кампании на раково болни пациенти в област Смолян.

Наградата връчи Радослава Ганозова – асоцииран директор „Корпоративни дейности“ на ТЕВА в България. „Нашите служители са изключително съпричастни с дарителската програма „Заедно за здраве“, защото те разглеждат проектите и решават кои от тях ще получат финансиране“, обясни г-жа Ганозова.

Радослава Ганозова, ТЕВА  България (вляво) и Емилия Пенева, Сдружение „Интайм Ер Ем“

„Дарителската програма ни дава огромна възможност да помагаме на онкологично болни хора. Ще проведем за тях специални семинари в постоперативния период, за да се чувстват ценени, обичани и подкрепяни, да се чувстват пълноценни хора и да продължат спокойно живота си“, обясни Емилия Пенева от Сдружение „Интайм Ер Ем“.

д-р Маринова, сдружение „Търговищко дружество за психично здраве” и Георги Димчов - директор „Здраве и безопасност на работното място и опазване на околната среда“ в завода на ТЕВА в Дупница

Празник на приятелството за хора с увреждания и психично болни ще организира Сдружение „Търговищко дружество за психично здраве”.

Наградата връчи Георги Димчов - директор „Здраве и безопасност на работното място и опазване на околната среда“ в завода на ТЕВА в Дупница. „Щастлив съм, че тази програма се припознава от нашите служители, които оценяват проектите и избират печелившите", каза той. 

„Идеята на нашия проект е да съберем хора с тежки психични заболявания от няколко центъра и защитени жилища да организират и се забавляват на празника на приятелството. Вярвам, че ще продължим да обогатяваме живота на тези хора“, сподели д-р Маринова от сдружението.

Как с арт терапия и плетиво се подпомагат когнитивните способности на пациенти с Алцхаймер и деменция

Елена Трифонова и Красимира Йорданова, фондация „Състрадание Алцхаймер България“

Работим със семейства близки на хора с Алцхаймер и деменция и в сферата на подобряването на политиките за тези пациенти. Проектът, който е подкрепен, ще се реализира в два дома за хора с деменции в Разград и Казанлък. Това е арт терапия по специално разработен програма с терапевт, който вече има опит в тази сфера. Започнахме по време на пандемията с рисуване под музикален съпровод. Имаме фейсбук група за взаимопомощ с над 1850 членове, между които и лекари. Получи се естествен форум. От 11 години тази група работи и се увеличава, споделя пред OFFNews опита си Елена Трифонова от фондация „Състрадание Алцхаймер България“.

По думите на колегата ѝ Красимира Йорданова фондацията осигурява безплатни психологически и юридически консултации за близките на хора с деменция и Алцхаймер.

Тези консултации са полезни, защото много често семействата не знаят как да се държат с близкия си, особено когато стане агресивен. Има и чисто юридически въпроси, които възникват заради неспособността на болните да вземат решения. Организираме Алцхаймер кафе, което преди пандемията беше на живо. Идват много близки на хора с тези увреждания, слушат лекции, задават въпроси, споделят опит помежду си, казва Красимира.

Терапията с плетене е по хърватска методика. Колкото по-сложна е плетката, толкова по-добре се отразява на когнитивните способности на човека с Алцхаймер или деменция, защото изисква концентрация на вниманието, казват дамите от фондацията.

Един от иновативните подходи, които прилагат, е "връщането на спомени". Това е методика, в която си партнират с музей от Оряхово. Защото опитът им е показал, че с картини, с музика могат да бъдат предизвикани емоции, които да върнат спомени.

Тази нефармокологична грижа е изключително важна за поддържането на когнитивния статус. Обществото ни като че ли вече е по-чуствително към проблемите на тези хора. Виждаме, че нещата се променят, говори се позитивно. За хората с деменция, приятелски настроената общност е много важна, казва Елена Трифонова.

Красимира Йорданова е категорична, че най-добрият модел е създаването на дневен център за хората с когнитивни увреждания.

От години се борим за това. Дори написахме концепция по един проект. Много хора искат да се грижат за близкия си, но не могат да напуснат работа и трудно издържат физически. Трябва да има и грижа за грижещия се. В по-големите градове има такива центрове, но в малките е трудно, казва тя.

Дарителската програма „Заедно за здраве“ се провежда за втори път в България. Тя насърчава инициативи, които влияят положително на живота на пациентите и техните семейства – за по-хуманна среда, за по-добра грижа и здравеопазване. Постъпилите проекти се оценяват от специална комисия, която селектира полуфиналистите. Служителите на компанията чрез гласуване определят проектите победители. В първото издание бяха подкрепени четири проекта на пациентски организации в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!