"Пациентът в момента е като в джунгла"

Нели Чолашка 15 май 2015 в 13:42 4329 4

Снимка БГНЕС

Петър Москов на парламентарен контрол.

"Аз защитавам това, че пациентът, който в момента, е в като в джунгла между различни самостоятелни институции".

Това обяви здравният министър Петър Москов по време на парламентарния контрол, в който отговаряше на въпроси предимно за сливане на болници и онкодиспансери с лечебни заведения.

"В нито един законопроект няма записано закриване на болници. Това, което е записано, в проекта за изменение на Закона за лечебните заведения, е обединение на бившите диспансери с многопрофилните болници. Това означава – ако имате специализиран диспансер – по психиатрия, по кожни болести, вие не може да получите комплексна и пълноценна медицинска помощ там. Голяма част от тези диспансери са в дворовете или в сградите на големите многопрофилни болници", коментира Москов.

На въпрос дали би се отказал от тази идея, той отговори, че тя е в полза на пациентите и уточни, че за него няма значение дали ръководството на отделна клиника е съгласно с това.

"Не мисля, че губя подкрепата на гилдията. Гилдията отдавна е затрила в себе си тежкия гняв за това, че е фрагментирана и е накарана да работи като търговец, а не като лекар", коментира още Москов.

Здравният министър обяви, че гарантира, че всяка една от промените е в полза на пациентите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови