Първите ваксинации срещу COVID-19 в САЩ може да започнат на 21 декември

Moderna ще поиска днес от FDA спешно одобрение на ваксината си

OFFNews 30 ноември 2020 в 15:19 1529 0

Снимка архив

Фармацевтичната компания Moderna обяви, че ще кандидатства днес за спешно одобрение от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) за ваксината ѝ срещу коронавирус.

Ако заявлението ѝ бъде одобрено, първите ваксинации в САЩ могат да започнат още на 21 декември, заяви изпълнителният директор на компанията Стефан Бансел. Той допълни, че очаква решение в рамките на 72 часа.

Припомняме, че според резултатите от третия етап на клинични тестове, ваксината на Moderna достига ефективност от 94,5%.Според новите резултати тя е 100% ефективна, пише "Ню Йорк таймс".

Изпълнителният директор на компанията заяви, че могат да произведат со 20 млн. дози до края на годината и между 500 млн. и милиард дози от ваксината до края на 2021 г. Важно е обаче да се отбележи, че ваксината на "Moderna" се поставя два пъти, за да има ефект.

Заявлението към Агенцията на Moderna идва след първото подадено такова от Pfizer, които на 20 ноември поискаха FDA спешно да одобри употребата ваксината им.

На 25 ноември Европейската комисия сключи договор с  Moderna за закупуването на 80 млн. дози от ваксината, с възможност за купуване на още толкова. Така към момента ЕК има шест сключени споразумения за над 800 млн. дози ваксини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!