Отпускат заем от 750 000 лв. за рехабилитационната болница в Котел

OFFNews 05 април 2024 в 10:30 925 0

болница

Снимка Скрийншот

Специализирана болница за рехабилитация

Министерството на финансите одобри финансовата обосновка на Министерството на здравеопазването за предоставяне на безлихвена възмездна финансова помощ на „Специализирана болница за рехабилитация - Котел“, съобщиха от пресцентъра на МФ.

С него се предлага на правителството да приеме постановление за допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2024 г., предназначени за предоставяне на безлихвена възмездна финансова помощ в размер на 750 хил. лв. на болницата в Котел. Срокът за възстановяване е до 31.07.2027 година.

Средствата са предназначени за финансиране на просрочени задължения на изпадналото във финансови затруднения лечебното заведение, включително неразплатени разходи за персонал. Постановлението изпълнява политиката на правителството за подобряване функционирането и контрола на здравната система в страната. Очакваните резултати от приемането на постановлението са свързани с функционирането на достъпна система за оказване на медицинска помощ в региона.

В четвъртък управителят на болницата д-р Григор Малев съобщи, че обещаният заем от 750 000 лв. не е отпуснат и обяви, че към момента задълженията на лечебното заведение са за над 800 000 лв.

Персоналът не е получавал заплати от юли месец миналата година. Пациентите се хранят от кетъринг фирма на версия. "Лекарите и медицинските сестри питат чакат ли се минат предсрочните парламентарни избори, за които още нямаме дата, за да се вземе решение какво се случва с болницата", обясни д-р Малев.

През юни миналата година болницата спря приема на пациенти, тъй като заради липсата на персонал не можеше да осигури 24-часово обслужване. Служебният министър Асен Меджидиев освободи директора Цветан Влахов, а ИА "Медицински надзор започна проверка". Лечебното заведение беше задлъжняло с 300 000 лв. Въпреки това министърът обяви, че дейността му ще бъде възстановена, тъй като базата е добра и има достатъчно пациенти за рехабилитация.

Болницата осигурява рехабилитация на много деца и лица със заболявания на централната и периферна нервна система, ДЦП, вродени болести на опорно-двигателния апарат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки