Отмениха лимитите за лъчелечение

OFFNews 14 юни 2018 в 16:57 1580 0

Снимка БГНЕС, архив

Здравната каса отмени лимитите за лъчелечение. За това съобщи здравният министър Кирил Ананиев. 

За проблема сигнализираха специалисти по лъчетерапия, които изразиха притеснение, че заради наложени от НЗОК обеми за лечението, ще се стига до листи на чакащите. 

Ананиев подчерта, че явно се е получило неразбиране. Ограничения за лъчелечение не са налагани, но за юни са поставени индикативни стойности, които не ограничават достъпа до лечението, а служат само за нуждите на контрола. 

"Нито един български гражданин няма да остане без необходимото му лъчелечение. Нещо повече – след анализ на данните на Здравната каса се установи, че броят на пациентите през 2017 г. е бил 12 393, а за 2018 г. прогнозно се очаква през лъчелечение да преминат 13 706 лица или с 1 313 пациенти повече. Средствата, които са осигурени за 2018 г., са със 7 600 000 лева повече от 2017 г. или 29 500 000 лв.", обясни министърът.

Той посочи, че въпреки това, за да няма допълнително напрежение, Здравната каса е изпратила писмо до директорите на районните здравни каси, с което им нарежда да отменят индикативните стойности, определени за юни. За месеците до края на годината такива стойности не са определени. 

"Важно е представителите на медицинското съсловие, в това число и националните консултанти, своевременно да обсъждат с НЗОК възникнали проблеми от прилагането на Националния рамков договор. В понеделник в 16 ч. в НЗОК са поканени лекари и националният консултант по лъчелечение, както и представители на пациентски организации, за обсъждане на съвместни дейности през 2018 г.", каза още Ананиев.

На въпрос дали индикативните стойности са наложени заради сигнали за нередности Ананиев отговори уклончиво, като посочи, че в системата на здравеопазването има много течове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови