БЛС: Лимити за лъчелечение не са съгласувани с нас, ако ги въведат, ще реагираме

OFFNews 14 юни 2018 в 11:00 1814 0

"С Българския лекарски съюз не са договаряни лимити на лъчелечението". Това заяви новият председател на БЛС Иван Маджаров пред bTV.

Той подчерта, че според него става въпрос за недоразумение, но въпреки това съсловната организация ще следи дали ще бъдат въведени. 

"Дори на един пациент да бъде отказано лечение и да бъде сложен в листа на чакащите, ще реагираме остро", категоричен е Маджаров. 

За проблема съобщиха лъчетерапевти. Те обясниха, че решението за това кой да преминава през лечението вече ще е на комисия в Здравната каса. Ако пациентите надвишат наложените лимити, лечението им ще се отлага за следващи периоди или ще бъде заплащано от болниците.

Според специалистите с въвеждането на лимитите дейността на лъчетерапевтичните центрове ще бъде орязана с около 30%. Така ще се образуват листи на чакащите, което е недопустимо за хора с онкологични заболявания, особено при налична модерна апаратура.

При забавяне на лечението и включване в листи на чакащите пациентите могат да изберат да се лекуват в чужбина, като в този случай лечението им ще трябва да бъде платено отново от НЗОК. 

Маджаров е категоричен, че лекарите не могат и не бива да отказват лечение на който и да било пациент.

"Не трябва да се допуска българските пациенти да се лекуват в чужбина, защото тук се инвестираха огромни средства, за да се сдобием с техника", допълни още Маджаров.

По думите му разликата в цените и стойността на всяка медицинска услуга тук и в чужбина са значителни и българската страна трябва да направи всичко възможно нашите пациенти да се лекуват тук.

Новият шеф на БЛС коментира и парите, които се дават като цяло за здраве у нас. 

„Не твърдя, че 4 млрд. лв. са малко, но освен тях има данни за още почти толкова, които се плащат извън публичния фонд”, коментира той. 

По думите му системата се нуждае и от тях, защото благодарение на допълнителните пари пациентите получават лечение.

„Трябва да направим така, че тези пари да излязат на светло”, допълни Маджаров.

Той се изказа и против въведената национална здравна карта. В този си вид тя не е подкрепена от БЛС, защото не са участвали активно в изработването и и не са взети основни неща предвид, като регионални особености, например, обясни Маджаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!