Откриха обновената Клиника по изгаряне и пластична хирургия в Пирогов

OFFNews 24 октомври 2019 в 14:55 2608 0

Снимка МЗ

Клиниката по изгаряне и пластична хирургия на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" е генерално ремонтирана и преоборудвана с високотехнологична апаратура в 4 операционни зали и в реанимацията, където има 10 реанимационни бокса, съобщиха от лечебното заведение.

Извършеният ремонт обхваща преустройството, реконструкцията и модернизацията на Отделение по анестезиология и интензивно лечение, Отделение по изгаряния и пластична хирургия - деца, Операционен блок. Сградата е напълно обновена и енергийно ефективна. Поставени са и нови асансьори.

В тази клиника се намира уникалното за страната Отделение по изгаряне - деца. В него се лекуват най-сложните и тежки случаи на изгаряне от различен характер – термични, електрически, химически, поради радиационност, както и случаи на вродени аномалии, на дефекти с разнообразна етиология по телесната повърхност на деца и възрастни.

Има общо 55 легла (45 лежащоболни в отделенията и 10 реанимационни – възрастни пациенти и деца). В случай на тежка авария може да разгърне капацитета си и да поеме двойно повече пациенти.

Средствата, с които е извършен цялостния ремонт, енергийната ефективност и преоборудването на сградата са от Фонд за устойчиво градско развитие (ФУГР) по инициативата JESSICA и от Министерски съвет.

"Близо 4,4 млн. лв. инвестира правителството за цялостно оборудване на Комплекса по изгаряния и пластична хирургия", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който присъства на откриването на обновената клиника. По думите му от 43 години, когато е била построена сградата, не е инвестирано във възстановяване и реконструкция, а тази клиника е стратегически обект за националната сигурност. Предстои ремонт и на спешното отделение в болницата, стана ясно още от думите на здравния министър.

На журналистически въпрос относно преместването на метадоновата програма Кирил Ананиев заяви, че това, което е обещал - до края на годината метадоновата програма да бъде преместена от двора на Окръжна болница - ще бъде изпълнено. "Правителството ще гласува 4 млн. лв., с които ще подготвим сграда, която ще отговаря на всички изисквания и ще бъде специално пригодена за метадоновата програма", посочи още министър Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови